FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Κουτσούκος: «Τιμωρούν με περικοπή 60% τους νέους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. – θύματα χιλιάδες μικροαγρότες της Ηλείας»

Ημερομηνία: 10-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

koutsoukos

Οι ανατροπές του νέου ασφαλιστικού Νόμου, 4387/2016 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές για χιλιάδες συνταξιούχους με τη μείωση του ΕΚΑΣ, των Επικουρικών Συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ, ενώ ακολουθούν οι μειώσεις μέχρι και 30% στις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους και έπεται η περικοπή των κύριων συντάξεων.

Αντικείμενο του κυβερνητικού εμπαιγμού, μεταξύ των άλλων κοινωνικών ομάδων, αποτέλεσαν και οι αγρότες καθώς αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας καταργείται ο Ο.Γ.Α., αυξάνονται οι εισφορές- άμεσα κατά 50% και τριπλασιάζονται προοπτικά- ενώ χιλιάδες μικροαγρότες τίθενται εκτός επαγγέλματος λόγω της αλλαγής του τρόπου προσμέτρησης των εισοδημάτων για τον χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη.

Οι δραματικές αυτές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν χιλιάδες αγρότες εκτός επαγγέλματος και θα επιφέρουν ένα μεγάλο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα.

Εκείνο όμως που επικρέμεται ως τιμωρία για τους ανθρώπους της υπαίθρου που επέλεξαν να παραμείνουν στα χωριά τους και να παράγουν είναι η πρόβλεψη του Άρθρου 20 του παραπάνω ασφαλιστικού Νόμου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το οποίο: «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.»

Με βάση τη διάταξη αυτή και με δεδομένο ότι ο Ο.Γ.Α. – παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά- εντάχθηκε στον Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθώς μέχρι σήμερα  με βάση τις διατάξεις του Ν. 3863/2010 οι αγρότες εξαιρούντο  παρόμοιας περικοπής.

Έτσι στο στόχαστρο θα βρεθούν σε πρώτη φάση όσοι αγρότες πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα (γεννηθέντες από το 1949 και έπειτα), καθώς και όσοι άλλοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν και έχουν οποιοδήποτε εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στις περιοχές όπου, λόγω του μικρού κλήρου και των μειωμένων εισοδημάτων οι αγρότες εξακολουθούν μετά τη συνταξιοδότηση τους, είτε να λαμβάνουν επιδοτήσεις, είτε να συντηρούν πατροπαράδοτες καλλιέργειες, όπως συμβαίνει στα μικρά χωριά, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηλείας.

Αναστάτωση επίσης επικρατεί στην ύπαιθρο καθώς δεν είναι γνωστό στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ αν με τη νέα οργανωτική δομή του Ε.Φ.Κ.Α., θα διατηρηθούν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ που εξυπηρετούν τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα υλοποιήσει η κυβέρνηση αυτή τη «τιμωριτική» διάταξη του Ν. 4387/2016 Άρθρο 20, για τους ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α. που θα συνταξιοδοτηθούν το προσεχές διάστημα με περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%, εφόσον αποκτούν εισόδημα από οποιαδήποτε αγροτική ή άλλη δραστηριότητα;
  2. Θα εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα της περιφερειακής δομής του ΟΓΑ (μέσω ανταποκριτών) ή θα υποχρεωθούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να μετακινούνται στις μεγάλες πόλεις, κατά συνέπεια για το Νομό Ηλείας στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα;

   O ερωτών Βουλευτής

     Γιάννης Κουτσούκος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος