FOLLOW US: facebook twitter

«Κουτσή» ενίσχυση στους πλημμυρόπληκτους Πύργου και Ζαχάρως

Ημερομηνία: 03-11-2020 | Συντάκτης:
Μόλις στο 60% η Δωρεάν Κρατική Αρωγή, άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 40%

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξες στους πλημμυρόπληκτους του Πύργου και της Ζαχάρως η απόφαση του υπουργείου Υποδομών για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2019. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η στεγαστική συνδρομή θα χορηγηθεί σε ποσοστό 60% από Δωρεάν Κρατική Αρωγή και το υπόλοιπο 40% θα πρέπει να αναζητηθεί σε άτοκο δάνειο από τους δικαιούχους δανειολήπτες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο με βάση τα τωρινά τραπεζικά δεδομένα και την απροθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να δανείσουν χωρίς ισχυρές εξασφαλίσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως στους σεισμόπληκτους του 2016 στην Κρέστενα και τη Ζαχάρω, η αναλογία της στεγαστικής συνδρομής ήταν 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δυσκολέψεις τους πληγέντες πολίτες, αφού η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το πιο πιθανό είναι να καταβάλουν από την τσέπη τους τα υπόλοιπα χρήματα για τις επισκευές.

Σύμφωνα με την απόφαση οριοθέτησης, πλημμυρόπληκτη θεωρείται η

Κοινότητα Ζαχάρως, ενώ για τον Πύργο είναι η Κοινότητα Επιταλίου της Δημοτικής Ενότητας Βώλακος  και οι Κοινότητες Πύργου, Αμπελώνα, Βαρβάσαινας, Βυτιναιίκων και Κολιρίου της ΔημοτικήςΕνότητας Πύργου. Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, αναλαμβάνει ηΔιεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.)

Ο/Η ιδιοκτήτης (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο διαχειριστής (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του θέματος, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλειστην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης.

Η απόφαση περιλαμβάνει και κτίρια Ιερών Ναών (όχι ιδιωτικούς όμως) καικτίρια κοινωφελούς χρήσης, που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σεΦιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα,  στις οποίες χορηγείται στον/στην ιδιοκτήτη/-τρια Δ.Κ.Α. για όλες τις ανεξάρτητες ως προς τη χρήση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος