FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τζαβάρας: …όταν το κρατικό πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε πανεπιστημιακό κράτος

Ημερομηνία: 10-12-2019 | Συντάκτης:
Η Πανεπιστημιακή Κομητεία της Πάτρας καταργεί από τον Πύργο το Τμήμα Μουσειολογίας ενώ το φάντασμα Γαβρόγλου πλανιέται ακόμα πάνω από την πόλη ή…

Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό τα βάσανα του Πύργου από το νομοθετικό λαϊκισμό του αλήστου μνήμης τέως Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές έσπερνε σχολές με το νόμο 4610/2019 προς άγραν ψήφων. Ως γνωστόν ο νόμος Γαβρόγλου ίδρυσε στον Πύργο δύο πανεπιστημιακά τμήματα. Το νεότευκτο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και το Τμήμα Μουσειολογίας, που προέκυψε από τη μετονομασία του αντιστοίχου Τμήματος ΤΕΙ που λειτουργούσε μέχρι τότε στην ηλειακή πρωτεύουσα.

Ο ακαδημαϊκός όμως ελιτισμός, που προφανώς ενδημεί στο «κράτος» των Πατρών,με παράλογες και άστοχες αποφάσεις του εν ονόματι του αυτοδιοίκητου των κρατικών πανεπιστημίων, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να εξαφανίσει ως δια μαγείας και τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την πόλη του Πύργου. Αρχικά, πριν από μερικούς μήνες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε μεν την έναρξη λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 του ΤΕΦΑΑ Πύργου, πλην όμως ήταν αδύνατον αντικειμενικά να λειτουργήσει το τμήμα αυτό γιατί δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως επιβάλλουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια – κατά τις δηλώσεις μάλιστα της ίδιας της κας Πρυτάνεως.

Η λύτρωση από το αδιέξοδο που θα εδημιουργείτο από μια τέτοια συγκλητική απόφαση, επήλθε με πρωτοβουλία της νέας Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, η οποία αναγκάστηκε να αναστείλει για ένα έτος τη λειτουργία του εν λόγω τμήματος. Με παραπλήσια ανορθολογική μεθόδευση το πατρινό πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να εξαφανίσει εντελώς την πόλη του Πύργου από τον ακαδημαϊκό χάρτη Γαβρόγλου και κατά το έτερο πανεπιστημιακό τμήμα.

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2019 ο Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Β. Κόμης συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη της Κοσμητείας, προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να λάβουν απόφαση για αλλαγή της έδρας του Τμήματος Μουσειολογίας,παρόλο που ως έδρα του τμήματος έχει οριστεί η πόλη του Πύργου δια νόμου (α. 36 παρ. 1 περ. ιε’ Ν. 4610/2019)και όχι με προηγούμενη απόφαση της Κοσμητείας.

Έτσι, μαγικά και απίστευτα, ο διοικητικός μηχανισμός του Πανεπιστημίου Πατρών, υποκαθιστώντας αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά το Νομοθέτη, ετοιμάζεται να καταβροχθίσει το αρτισύστατο Τμήμα Μουσειολογίας και με απόφασή του να το μετακινήσει από τον Πύργο στην Πάτρα, αδιαφορώντας για το αν αυτή παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, έκφραση της οποίας είναι η σχετική διάταξη του νόμου Γαβρόγλου.

Άραγε ο κύριος Κόμης έχει αναλογιστεί εάν είναι νόμιμη και επιτρεπτή με απλή απόφαση της Κοσμητείας η τροποποίηση του νόμου που ορίζει την πόλη του Πύργου ως έδρα του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος; Εάν αποδέχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε όλα είναι πιθανά σε αυτό τον τόπο. Τότε, το αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που καθιερώνεται από τη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 1 του Συντάγματος, μετατρέπεται αυθαίρετα σε πλήρη ακαδημαϊκή αυτονομία απέναντι στο Κράτος. Τότε το κρατικό πανεπιστήμιο μεταλλάσσεται σε πανεπιστημιακό κράτος. Και τότε (φευ!) η Κοσμητεία εξελίσσεται σε Κομητεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος