FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τζαβάρας: «Να τερματιστούν οι αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές»

Ημερομηνία: 23-01-2020 | Συντάκτης:
Παρέμβαση Κώστα Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για το ξεπούλημα δανείων στα fundsκαι τις εγγυήσεις στα «πυροδάνεια»

Τις αθέμιτες και αντικαταναλωτικές πρακτικές του τραπεζικού συστήματος κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πεπραγμένα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο Κώστας Τζαβάρας στηλίτευσε το φαινόμενο της μαζικής εκχώρησης και μεταβίβασης δανείων -εξυπηρετούμενων ή μη- στα λεγόμενα «funds»στο 3% έως 5% της αξίας των δανείων αυτών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θρυλείται ότι είναι θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών που κάνουν τις μεταβιβάσεις, και αποκάλυψε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριοσε πλείστες αποφάσεις του έχει αποφανθεί ότι τέτοιου είδους μεταβιβάσεις δεν είναι νόμιμες όταν γίνονται για την απόκτηση φορολογικών πλεονεκτημάτων και όχι για την εξυπηρέτηση κοινά παραδεκτού οικονομικού σκοπού, με βάση τις πρακτικές που ισχύουν στις συναλλαγές.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πλήττονται βάναυσα τα συμφέροντα των δανειοληπτών, αφού αναγκάζονται πλέον να δίνουν λόγο σε επιχειρήσεις που είναι στο εξωτερικό και που δημιουργούν με πολύ μεγάλο κέρδος ένα παράλληλο σύστημα καταπίεσης στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επικαλούμενος τα όσα είπε η βοηθός Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Κώστας Τζαβάρας επέκρινε την απροθυμία του νομοθέτη να ρυθμίσει προβλήματα στις σχέσεις του πολίτη με τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα επικεντρώνεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αδιαφορώντας για το πώς μια απαίτηση καθίσταται ληξιπρόθεσμη και καταλήγει στην εκτέλεση και την κατάσχεση. Παράλληλα, καυτηρίασε τις ομοιόμορφες τραπεζικές πρακτικές όσον αφορά το επιτόκιο,τις απαιτήσεις και τις εξασφαλίσεις, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να έχουν περάσει από “καρμπόν” και να έχουν γραφτεί από το ίδιο χέρι» και απέδωσε τα εύσημα στην πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς και στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε πυρόπληκτους πολίτες και επαγγελματίες της Ηλείας ως προνοιακό μέτρο για την ανακούφισή τους από τη θεομηνία του 2007. Επικαλούμενος αναφορές εκατοντάδων δανειοληπτών, ο Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε το τραπεζικό σύστημα –με ξεχωριστή αναφορά στην Τράπεζα Πειραιώς- ότι επιδιώκει συνειδητά την κατάπτωση τωνκρατικών εγγυήσεων και τη βεβαίωση των οφειλών στο Δημόσιο.

«Οι συστημικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν εξασφαλίσει ένα είδος αυτονομίας  και παράγουν αδιανόητες αδικίες εις βάρος των πολιτών. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή τα προστατεύει το κράτος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα είναι το βάρος του ιδιωτικού χρέους. Τα λεγόμενα πυροδάνειαβεβαιώνονται στο Δημόσιο Ταμείο, το ελληνικό κράτος είναι “θεατής” και δεν αναγνωρίζει ότι γι’ αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει δώσει την προστασία του, ως κράτος δικαίου, ως κράτος πρόνοιας και όχι ως συμβαλλόμενος», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος