FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τσεριώνης: Οι προκλήσεις του νέου έτους και… η Ηλεία

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

*Του Κώστα Τσεριώνη

Με την έλευση του νέου έτους, είθισται να βλέπουμε το μέλλον με βλέμμα αισιόδοξο, αλλά και να θέτουμε στόχους προκειμένου να τους υλοποιήσουμε. Αυτό όμως δεν μας κάνει άμοιρους ευθυνών αλλά και δεν συνεπάγεται την αγνόηση των κακώς κειμένων και την μη χαρτογράφηση των προβλημάτων. 

Απ’ ότι φαίνεται δύσκολη  χρονιά για την παγκόσμια οικονομία το 2023. Μια χρονιά σταθμός για εκατομμύρια δανειολήπτες αλλά και καταθέτες, με κύριο βαρόμετρο την πορεία που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια. Η πορεία των επιτοκίων θα επηρεάσει την ανάπτυξη, το κόστος εξυπηρέτησης ιδιωτικού και δημόσιου χρέους αλλά και τις πιθανότητες να υπάρξει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Το 2022 τελείωσε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη και το κυριότερο με χωρίς προοπτική ότι θα τελειώσει σύντομα. Οι οικονομικές συνέπειες και ανακατατάξεις πολλές. Η σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται.

Το 2023 μας έφερε το  market pass. Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης η οποία έχει εκτοξευτεί  και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει εξανεμιστεί. Δυστυχώς τα κουπόνια που μοιράζονται καθημερινά δεν φτάνουν να καλύψουν τίποτα.

Μια άλλη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας είναι και η έντονη έλλειψη φαρμάκων στην αγορά και κυρίως αυτές τις μέρες που το στοιχείο της γρίπης, των ιώσεων και του covid είναι σε πλήρη εξέλιξη και έξαρση.   Μία έλλειψη που έχει γίνει πολύ έντονη εξαιτίας της ολιγωρίας κάποιων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι εύκολο να παραβλέψουμε το μόνιμο χαρακτήρα της αναπτυξιακής «εξαίρεσης» της Ηλείας.

Η Ηλεία δυστυχώς παραμένει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους αναπτυξιακούς δείκτες. Ένας νομός με αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα , αδυνατεί να βηματίσει πλάι πλάι με άλλες περιοχές που διακρίνονται από προοδευτικό οίστρο, διακρίνοντας σ’αυτήν κυρίως έλλειψη σύγχρονων υποδομών με αποτέλεσμα την μακρόχρονη εγκατάλειψή της.

Η «θυσία» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέρ άλλων περιοχών όπως η Πάτρα για την περιοχή μας, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα μέσα στο 2022. Δυστυχώς αν και η διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα μπορούσε να συμβάλει συλλογικά , εντούτοις οι ελπίδες εξανεμίστηκαν.

Από την άλλη ακούμε για την αναμόρφωση του χάρτη υγείας . Ενός χάρτη που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να βρίσκονται υποστελεχωμένα λόγω ελλείψεων γιατρών τα Νοσοκομεία μας, σε μια δύσκολη για την εποχή περίοδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι αυτή που προέχει , πέρα από πολιτικές και προσωπικές φιλίες ή αντιπαραθέσεις.

*Ο Κώστας Τσεριώνης είναι δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος