FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Μητρόπουλος: «Στόχος μας να θωρακίσουμε την φετινή ελαιοπαραγωγή»

Ημερομηνία: 28-02-2019 | Συντάκτης:
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε την δημοτική αρχή της Κρέστενας και τους τοπικούς προέδρους για την εθελοντική δακοκτονία

Ενημέρωση του δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου και  τοπικών φορέων για την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας και εθελοντικού ψεκασμού, έκανε χθες στο δήμο Κρεστένων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος σε συνάντηση στο δημαρχείο.  

Όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος, ο εθελοντικός ψεκασμός δίνει την ευκαιρία στις περιοχές που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, λόγω του περιορισμένου  ύψους των πιστώσεων, να προβούν σε εθελοντικούς ψεκασμούς με την συνεισφορά της Περιφέρειας. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών διαμερισμάτων θα υποβάλλουν επίσημο αίτημα  για την εθελοντική αυτή πρωτοβουλία στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Η Υπηρεσία της Περιφέρειας θα χορηγήσει τα φυτοφάρμακα και τις παγίδες ώστε με την υποστήριξη και την επίβλεψη των γεωπόνων της Περιφερειακής  Ενότητας να γίνουν οι απαραίτητοι δολωματικοί ψεκασμοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, με τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται ενάμιση μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε δηλώσεις του στο δημαρχείο της Κρέστενας τόνισε ότι « Συνεχίζουμε την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για το πρόγραμμα της δακοκτονίας σε συνεργασία πάντα με τις δημοτικές αρχές. Ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους για το μοντέλο της εθελοντικής δακοκτονίας προσπαθούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους παραγωγούς μας και να θωρακίσουμε την ποιότητα της παραγωγής.Άμεσοι δέκτες των πλεονεκτημάτων του εθελοντικού ψεκασμού θα είναι οι ίδιοι αγρότες.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ακόμα ότι « οι αρμόδιοι των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν την ευθύνη για τηνοργάνωση των εργασιών σε συνεργασία πάντα με τους επόπτες της δακοκτονίας  και ότι κάθε παραγωγός θα αναλάβει το κόστος  για τον ψεκασμό.»Επίσης,  οι παραγωγοί θα επιβαρυνθούν με το ποσό των 0,03 λεπτών του ευρώ ανά παραγόμενο κιλό ελαιολάδου που αφορά την εισφορά δακοκτονίας. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθούν τα οφέλη και οι δυνατότητες  του εθελοντικού ψεκασμού. Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότεροι εθελοντικοί ψεκασμοί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα πέραν του δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Ανρίτσαινας-ΚρεστένωνΜιλτιάδης Γεωργακόπουλος,  ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κρεστένων, Δρακόπουλος Κων/νος,, ο πρόεδρος του Κάτω Σαμικού, Κουής Κώστας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φρίξας, Γεώργιος Σεφερλής, ο πρόεδρος της Βρίνας, Βασίλης Κοπανιτσάνος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλουκαι ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος ως ειδικός σύμβουλος του Δήμου Ανρίτσαινας-Κρεστένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος