FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Μητρόπουλος: Οι αυτοδιοικητικές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

*Του Κώστα Μητρόπουλου

Το 2023 αποτελεί το έτος κατά το οποίο οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν σε διαδοχικές κάλπες, ώστε να επιλέξουν τους νέους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, είναι η χρονιά εκκίνησης της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία εκτείνεται ως το 2030.

Δεδομένων των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνουμε σήμερα, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολλές και σύνθετες. Ωστόσο, οφείλουμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην καθημερίνοτητά τους.

Αν και οι δυσκολίες αυτές δεν είναι απόλυτα θεραπεύσιμες από την αυτοδιοίκηση, με τα αναγκαία έργα και τις κατάλληλες δράσεις θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους της Ηλείας. Η επίτευξη αυτών θα πραγματωθεί μέσω της διεκδίκησης περισσότερων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και της ορθής διαχείρισης αυτών.

Τα περιθώρια είναι επικίνδυνα στενά και δεν μπορούμε να χάσουμε άλλη ευκαιρία για αναπτυξιακή προοπτική, εγκλωβισμένοι στη λογική των μικροεξυπηρετήσεων ψηφοθηρικού χαρακτήρα και των εφήμερων παρεμβάσεων, μέσα από τα οποία ορισμένα πρόσωπα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Ως εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η ανάγκη αυτή σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική, καθώς φαίνεται πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση, η οποία ειδικά στη νότια Ηλεία και στους δήμους Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό την τελευταία δεκαετία.

Για τους παραπάνω λόγους, οι διοικήσεις σε Περιφέρεια και Δήμους  που θα προκύψουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, οφείλουν να αλλάξουν πλήρως τη νοοτροπία τους. Τα μοντέλα «άρτον και θεάματα» και «λίγο τσιμέντο» είναι ξεπερασμένα και δεν προσφέρουν καμία σοβαρή προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας στους πολίτες.

Ο τόπος μας διψά για δράσεις και έργα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα τερματίσουν το αίσθημα της απομόνωσης. Τέτοια, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπλαση των υποδομών του Καϊάφα που κινδυνεύει να απενταχθεί, τα προγράμματα προστασίας της ελαιοπαραγωγής, η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η ορθολογική αξιοποίηση της απέραντης παραλιακής ζώνης.

Το 2023 είναι χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών, όπου θα κληθούμε να επιλέξουμε εάν την επόμενη πενταετία θα βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης ή θα βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο που οδηγεί στη συρρίκνωση του πληθυσμού και του εισοδήματος. Η ευθύνη της επιλογής είναι δική μας.

*Ο Κώστας Μητρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος