FOLLOW US: facebook twitter

Κοροβέσης στη σύσκεψη ΚΕΕΕ με ΕΒΕ Ηλείας – Όλες οι ενέργειες της ΠΔΕ στα πυρόπληκτα

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:

Στη διαδικτυακή διάσκεψη με τη Διοικητική Επιτροπή ΚΕΕ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής 27/08/2021 έλαβε μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Στη διάσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι ενέργειες που έλαβαν χώρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά την εξέλιξη των πυρκαγιών όπου η περιφέρεια παραχώρησε για το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών 50 οχήματα, συμμετέχοντας έτσι στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κυρίως γύρω από τις κατοικημένες περιοχές, τη μεταφορά νερού για τον εφοδιασμό των οχημάτων της πυροσβεστικής, την παροχή σημαντικού  υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού στα σώματα ασφαλείας και στις κοινότητες που απειλήθηκαν από τις φλόγες αλλά και τη μεταφορά εθελοντικών ομάδων και πολιτών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις ενέργειες που έγιναν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές με πρώτη και σημαντικότερη ενέργεια αυτή της κήρυξης σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης των Δημοτικών Ενοτήτων  Αρχαίας Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου.

Έγινε ενημέρωση για τη συγκρότηση των επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις όπου με την ολοκλήρωση των καταγραφών  θα διαχωριστούν οι κατηγορίες των καταστροφών και θα σταλούν αρμοδίως στις κεντρικές δομές για την απόδοση των αποζημιώσεων. Επιπλέον συζητήθηκε η λειτουργία των επιτροπών που εξετάζουν επαγγελματικά κτίρια  για να ελεγχθεί η στατικότητά τους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές για να ακολουθήσει η διασταύρωση κόστους με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποστολή των στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών και την ενεργοποίηση των αποζημιώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που προχώρησε σε αρχική εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο , βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των άλλων βλαβών που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ενώ οι Επιτροπές Κρατικής αρωγής συνεχίζουν να επισκέπτονται πληγείσες Τοπικές Κοινότητες προκειμένου να παραλαμβάνουν από τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους τις αιτήσεις ζημιών, βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οι αποζημιώσεις.  Με ενέργειες της ΠΔΕ καλύφθηκαν στο σύνολό τους οι πρώτες, άμεσες ανάγκες σε ζωοτροφές, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να παραληφθούν άλλοι 160 τόνοι και να διανεμηθούν.
Επιπλέον οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ δίνουν βαρύτητα σε αντιπλημμυρικές ενέργειες  προκειμένου να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στα ποτάμια ώστε κατά το δυνατό να αυξηθεί η παροχετευτική τους ικανότητα ενώ έχει ζητηθεί από το Δασαρχείο να δώσει έμφαση στα καμένα δάση πριν  εκδηλωθούν βροχές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος