FOLLOW US: facebook twitter

Κορωνο-ληξιπρόθεσμα: Έρχονται μέρες «των δακρύων»

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Μονόδρομος η θέσπιση νέας ρύθμισης πολλών δόσεων στην εφορία

Μονόδρομος είναι πλέον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η θέσπιση νέας ρύθμισης χρεών προς την εφορία, πολλών δόσεων -έως και 120- για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ύστερα από την «εκτίναξη» των οφειλών τον Οκτώβριο, στα 106,7 δισ. ευρώ, με τα νέα ληξιπρόθεσμα μάλιστα να ξεπερνούν το 1 δισ., αλλά και την εντυπωσιακή αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου που προσεγγίζει τους 500.000.

Αύξηση, η οποία πιστοποιεί το αδιέξοδο της αγοράς, όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, τα οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονται σε οικονομική στενότητα, με αβέβαιο μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το «αύριο» στον εργασιακό τους βίο.

Εάν, δε, ληφθεί υπόψη ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα σταματήσουν στο τέλος του έτους και θα συνεχιστούν, όπως όλα συνηγορούν, και τους πρώτους μήνες του 2021, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα «πνιγούν» από το σύνολο των βαρών στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν, προκειμένου να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αναγκαστικά μέτρα

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τον Οκτώβριο τα εν λόγω μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) είχαν επιβληθεί σε 1.291.968 φορολογούμενους, ενώ υπό τη δαμόκλειο σπάθη αυτών βρίσκονται ακόμη 1.784.427 υπόχρεοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των φορολογουμένων στους οποίους μπαίνει η «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων να ανέρχεται σε 3.076.395. Την ώρα μάλιστα που τον Οκτώβριο καταγράφηκαν συνολικά 4.366.874 οφειλέτες του Δημοσίου, προκύπτει ότι το 72% αυτών, δηλαδή τα 3.076.395 φυσικά και νομικά πρόσωπα, βρίσκονται στην τροχιά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Συσσώρευση οφειλών

Πορεία αναπόφευκτη, καθώς μόνο τον Οκτώβριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε 1,04 δισ., αφού από 3,898 δισ. που ήταν τον Σεπτέμβριο «εκτοξεύτηκε» στα 4,939 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι εισπράξεις τον φετινό Οκτώβριο, σε σχέση με αυτόν του 2019, ήταν μειωμένες, καθώς καταγράφηκε πτώση στην καταβολή του φόρου εισοδήματος 46%, αφού φέτος καταβλήθηκαν 81,05 εκατ. έναντι 150,1 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, των φόρων στην περιουσία 77% (11,4 εκατ. από 50,2 εκατ.), αλλά και του ΦΠΑ κατά 44% (57,7 εκατ. από 102,3 εκατ.). Η ανωτέρω καθιστά επιτακτική περισσότερο ίσως από ποτέ -λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την πορεία της οικονομίας λόγω του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, αλλά για τα οποία επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση αφού πρέπει και οφείλουν εξάλλου να τα τηρήσουν πιστά- τη θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης χρεών πολλών δόσεων.

Τεράστιος όγκος

Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι το επόμενο έτος, ή όποτε λήξει ο «συναγερμός» της πανδημίας, εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, εάν δεν έχουν βάλει οριστικό «λουκέτο», θα βρεθούν αντιμέτωπα με τεράστιο όγκο χρεών που θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εξοφλήσουν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Και φυσικά όσοι και όποτε βρεθούν στο «στόχαστρο» των φορολογικών αρχών θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος