FOLLOW US: facebook twitter

Τσιόρδας για κορονοϊό: Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατ’ οίκον

Ημερομηνία: 19-03-2020 | Συντάκτης:

Με φόντο τις παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιδραστήρια για το μοριακό έλεγχο του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πρόβλημα και στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για νέο μοντέλο επιτήρησης.

Μέχρι τώρα η καταγραφή της επιδημίας γίνεται με την παρακολούθηση όλων των επιβεβαιωμένων περιστατικών και με την ιχνηλάτηση των επαφών τους καθώς και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, πλέον όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί και σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού και στην κοινότητα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους κατ’ οίκον από ειδικά κλιμάκια.

«Ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή με το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται» εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει το τεστ για τον κορωνοϊό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κορωνoϊός

Σε ποιους γίνεται το τεστ

«Ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης» εξήγησε ο ειδικός.

Έτσι και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εξέταση θα υποβάλλονται οι εξής:

*Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού, που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.

*Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

*Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό

*Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος