FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Σκέψεις για μάσκες παντού, λουκέτο σε μπαρ και άνοιγμα σχολείων σε 2 φάσεις

Ημερομηνία: 29-08-2020 | Συντάκτης:

Ο Αύγουστος κλείνει με τον βαρύ λογαριασμό του κυβερνητικού… state of mind στην διαχείριση της πανδημίας, τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού μετά το ρεκόρ της Πέμπτης «χτυπούν» το όριο των 300, και οι επιστήμονες φοβούνται τα χειρότερα για τον Σεπτέμβριο.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πως θα διαμορφωθούν οι αριθμοί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει αποτυπωθεί πλήρως η επιδημιολογική διασπορά του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και από μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας γίνονται ανοιχτά προβλέψεις για 500 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα, ενώ μελέτη του ΑΠΘ δεν αποκλείει τα κρούσματα να φθάσουν και στα 2.000 την ημέρα έως τον Δεκέμβριο.

Η ανησυχία των ειδικών δεν προκύπτει μόνον απο τους αριθμούς των κρουσμάτων αλλά και απο τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν διασπορά του ιού σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ως εκ τούτου θεωρούν κρίσιμο χρονικό σταθμό για την εξέλιξη της πανδημίας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, καθώς τότε αφενός θα έχει περάσει ενα ικανό διάστημα απο την επιστροφή των εκδρομέων και αφετέρου θα εχει φανεί εάν απέδωσαν ή όχι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκαπενταύγουστο τόσο σε τοπική όσο και σε εθνική κλίμακα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το εάν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εχει ήδη λάβει την απόφαση για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά δεν το ανακοινώνει προκειμένου να επισπευστεί η επιστροφή όλων των οικογενειών απο τις διακοπές και να περάσει ενα δεκαπενθήμερο «ασφαλείας» πριν τα παιδιά μπουν στις τάξεις.

Πιθανό το ενδεχόμενο να φοράμε μάσκες παντού και να μπαίνει λουκέτο πιο νωρίς σε μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα. Επίσης, σενάρια για άνοιγμα στα σχολεία σε δύο φάσεις είναι υπό εξεπεργασία.

Μάσκες παντού για όλους

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια. Μάλιστα διευκρίνισε ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.

«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Άνοιγμα σχολείων: Από τι θα εξαρτηθεί

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)».

Ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις.

«Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου-Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.

Πηγή;: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος