FOLLOW US: facebook twitter

Σωτήρης Τσιόδρας για φάρμακα σε ασθενείς με κορονοϊό: Πιο ασφαλής η χρήση παρακεταμόλης

Ημερομηνία: 17-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς με κορωνοϊό έδωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος «ασφαλέστερη και μετά από την καθοδήγηση του οικογενειακού γιατρού είναι η χρήση παρακεταμόλης, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο».

Τόνισε δε ότι τα κοινά φάρμακα για την αυξημένη πίεση δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσως μάλιστα και να δρουν προστατευτικά, όπως είπε.

Επίσης, επισήμανε ότι δεν πρέπει κανείς να διακόπτει μακροχρόνιες θεραπείες και πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με το γιατρό του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θέλω να τονίσω δύο επιστημονικά δεδομένα. Το πρώτο έχει να κάνει σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη πως ακούσατε από πολιτικό της Γαλλίας, που ανέφερε σαν πιθανά να συντελούν σε μία πιο βαριά νόσο. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσεως αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ως παυσίπονα και αντιπυρετικά, με την πρόοδο της νόσου.

Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας είναι και μετά την καθοδήγηση και την οδηγία του γιατρού, του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης. Την ξέρουμε όλοι και τη χρησιμοπούμε στην καθημερινή μας ζωή. Μέχρι να αποσαφινιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη και άλλες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε καθημερινή χρήση στο σπιτικό μας μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν την προδιάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο. Και επίσης ακούστηκε τις τελευταίες δύο μέρες μία συσχέτιση με τα φάρμακα για την πίεση, την αυξημένη πίεση και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς ξέρουν και τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος