FOLLOW US: facebook twitter

Κορινθιακή Σταφίδα: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 17-09-2019 | Συντάκτης:

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας σε Ηλεία και ΤΗΝ Αιγιαλεία, καθώς   όπως προειδοποιούν οι παραγωγοί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το προϊόν  κινδυνεύει με εξαφάνιση.  Αν δεν δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης όπως γίνεται με τις οινοποιίσιμες καλλιέργειες, οι αταφιδοπαραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αναδιάρθρωση- ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημενων από ασθένειες σταδιφάμπελων μέσω προγραμμάτων, να φυτευτούν νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.

Διότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαγώγιμο προϊόν του οποίου η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η πολιτεία φαίνεται να «κωφεύει» στις φωνές των συνεταιρισμών και μεμονωμένων παραγωγών που ζητούν την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.  Μονόδρομο για την ενίσχυση της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωσή της ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που τονίζει ότι εδώ και χρόνια ενημερώνεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για το πάγιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει το παραμικρό προς αυτήν την κατεύθυνση. Και να σκεφτεί κανείς, ότι είναι ένα προϊόν με προοπτική, που ζει εκατοντάδες οικογένειες στην Ηλεία και που το εισόδημά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και πώλησή της και γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια τα δεινά που έχουν περάσει οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού από ζημιές, καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.

«Ο ένας υπουργός μας είπε να ενταχθεί η σταφίδα στα Σχέδια Βελτίωσης. Ο άλλος μας πρότεινε να μπει στο νέο ΠΑΑ το 2023. Μέχρι τότε όμως δεν θα υπάρχει σταφίδα με τις παρούσες συνθήκες. Τα κλήματα είναι γέρικα και ξεραίνονται Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να καλλιεργεί τουλάχιστον 15-20 στρέμματα και κάιτ τέτοιο δεν είναι εφικτό.» Θυμιζουμε ότι η Ο.Π Αμαλιάδας έχει κατ’ επανάληψη συναντηθεί με  τους νυν και πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κατατάσσοντας μεταξύ των αιτημάτων της ως πρώτης προτεραιότητας το θέμα της σταφίδας, εισπράττοντας μόνο υποσχέσεις.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι και ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή στον υφ. Κώστα Σκρέκα προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν βιώσιμη λύση για την σωτηρία της Κορινθιακής σταφίδας.

Με πληροφορίες από το ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος