FOLLOW US: facebook twitter

«Κόπηκε» από τον ΠΕΣΔΑ η Μονάδα Κομποστοποιήσης του Πύργου;

Ημερομηνία: 19-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

mpeltsos

Καταγγελία από τον αντιδήμαρχο Δ. Μπέλτσο

  • Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από Ιούνιο

Της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Η πρόταση κατασκευής Μονάδας Κομποστοποιήσης, του Δήμου Πύργου που είχε συμπεριληφθεί στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο ήταν το πρώτο που κατατέθηκε στη Δυτική Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες με συνέντευξη τύπου, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Προγραμματισμού, Διονύσης Μπέλτσος, δεν περιλαμβάνεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Όπως είπε, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μονάδα Κομποστοποιήσης που πρότεινε ο Δήμος Πύργου «κόπηκε» και δεν έχει συμπεριληφθεί στους 3.500 τόνους οργανικών απορριμμάτων «για να μπορέσει το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί να φθάσει τους 60.000 τόνους!». «Είναι απαράδεκτο να στερούν από την πόλη του Πύργου και την πρωτεύουσα του Νομού, εγκαταστάσεις 3,5 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θέλουν να φθάσουν τις ποσότητες των σκουπιδιών που θα διαχειρίζεται το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην Τριανταφυλλιά, τους 60.000 τόνους. Ποια ήταν η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου για τη Μονάδα Κομποστοποιήσης; Ας βγει δημόσια να μας πει και στην περίπτωση που η εισήγηση του ήταν αρνητική να μας ενημερώσει για ποιο λόγο. Για να γίνει το εργοστάσιο; Και οι 300 χιλ. ευρώ το χρόνο που κερδίζει ο δήμος Πύργου από την Μονάδα Κομποστοποιήσης ποιος θα τα δώσει στους πολίτες; Όχι όλα για ένα εργοστάσιο. Να γίνει το εργοστάσιο σύμφωνα με το Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Αλλά δεν θα στερήσουν και από την πρωτεύουσα του Νομού τις εγκαταστάσεις που σήμερα δε διαθέτει και όλοι γνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της έλλειψης τους. Ότι τραβάμε, το τραβάμε γιατί δεν έχουμε τις δικές μας εγκαταστάσεις. Όλοι βλέπουν τι γίνεται με το ΧΥΤΥ και την ενδιάμεση της ενδιάμεσης επειδή υπάρχουν ορισμένοι κύριοι οι οποίοι ξεσηκώνουν τον κόσμο και προκαλούν αντιδράσεις.  Τώρα που μας δίνεται η δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ να φτιάξουμε τις δικές μας εγκαταστάσεις για τα απορρίμματα, εξασφαλίζοντας το μέλλον του δήμου μας γιατί δημιουργούν πρόβλημα; Δε θα επιτρέψουμε να μας τις στερήσει κανείς».

Ανταποδοτική ανακύκλωση

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπέλτσος, αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο και θα αφορά την ανταποδοτική ανακύκλωση. Όπως εξήγησε, στο πιλοτικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν αρχικά 1500 νοικοκυριά τα οποία θα τα προμηθεύσουν με ειδικές σακούλες ανακύκλωσης που θα περιέχουν ειδικά τσιπάκια και βάσει των ποσοτήτων που θα

ανακυκλώνουν, τα νοικοκυριά αυτά, θα παίρνουν δωρεάν χρόνο ομιλίας στο κινητό τους. «Αυτό μπορεί μέχρι τον Ιούνιο να έχει επεκταθεί και σε κάποια σούπερ μάρκετ προσφέροντας κουπόνια για την αγορά ειδών στους δημότες. Θα είμαστε ο τρίτος δήμος στην Ελλάδα που θα το εφαρμόσουμε πιλοτικά, μετά τη Βούλα και τη Γλυφάδα και αυτό γιατί έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στην ανακύκλωση και για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δημότες μας.

Παράλληλα, ο κ. Μπέλτσος μίλησε και για τα ποσοστά ανακύκλωση που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι και το μήνα Μάρτιο μετέφεραν στο ΚΔΑΥ Πατρών 260 συνολικά τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (μαζί με γυαλί, ζωικά υποπροϊόντα, συσκευές και λαμπτήρες) σταθεροποιώντας το ποσοστό ανακύκλωσης στο 25%.

Επισήμανε ακόμα ότι το δεύτερο πράσινο σημείο θα είναι έτοιμο σε δέκα ημέρες ενώ προετοιμάζεται και το τρίτο πράσινο σημείο στο Κατάκολο, μια περιοχή που αποτελεί τη βιτρίνα του δήμου και της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος