FOLLOW US: facebook twitter

Κόντρες για την «πράσινη» επένδυση στη λίμνη Πηνειού

Ημερομηνία: 01-02-2022 | Συντάκτης:

-Τι τόνισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οι παράμετροι και οι προοπτικές της «πράσινης» επένδυσης φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πηνειού παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, παρουσία πλήθους πολιτών και φορέων της Ηλεία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις.

Παρών στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Αμαλιάδας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου», κ. Κουτσουπιάς που ανέλυσε το είδος της επένδυσης .

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου», κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο της επένδυσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με τις επιπτώσεις του εγχειρήματος στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία.

Ο κ. Κουτσουπιάς αρχικά δικαιολόγησε εμμέσως την καθυστερημένη ενημέρωση, λέγοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει συζήτηση χωρίς να υπάρχει έργο ώριμο και νόμιμο, και στη συνέχεια επισήμανε πως θα δοθεί προτεραιότητα στους Ηλείους να συμμετέχουν ως μικροεπενδυτές στις ενεργειακές κοινότητες

«Ξεκαθαρίζω ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα 3.000 άτομα από τον νομό. Θα ανοίξουμε γραφείο εδώ για όποιον μικροεπενδυτή θέλει να συμμετέχει, διότι αυτή είναι η πεμπτουσία της ενεργειακής δημοκρατίας, θα είναι ιδιοκτησία των πολιτών. Η Ένωση Αγρινίου αναλαμβάνει να ιδρύσει την ενεργειακή κοινότητα, εισπράττοντας από την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου. Θεωρώ πως είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για τον τόπο να προωθήσει τις ΑΠΕ αποκομίζοντας οφέλη», ανέφερε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνύπαρξης των φωτοβολταϊκών πάρκων με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
«Οι κτηνοτρόφοι έχουν μόνο να κερδίσουν, διότι η βόσκηση θα γίνεται σε περιφραγμένη έκταση. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα στις ενισχύσεις μέσω ΟΣΔΕ, άρα οι κτηνοτρόφοι θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι», ανέφερε και σημείωσε ότι επέλεξε να μην εμπλακεί σε εγκαταστάσεις αμφίβολης νομιμότητας για να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα.

«Δεν θίξαμε καμία σταθερή επένδυση, γιατί υπάρχουν παρεμβάσεις χωρίς άδεια ή μίσθωση από τον ΓΟΕΒ, διότι εκεί επιτρέπεται μόνο βόσκηση και φωτοβολταΪκά. Επειδή ξέρουμε την αγωνία των αγροτών, δεν πειράξαμε ούτε θα πειράξουμε τίποτα, για αυτό και αξιοποιούμε μόνο το 30% της έκτασης που μισθώνουμε. Ερχόμαστε να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό, προτεραιότητα έχει η Ηλεία στο έργο.

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης, κ. Κακρής, παρουσίασε τεχνικά στοιχεία της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου, στεκόμενος κυρίως στα θέμα της συνύπαρξης φ/β με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τις τουριστικές επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού.

«Ο ΓΟΕΒ πρέπει να εξυγιανθεί»

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της επιλογής της συνεργασίας με την Ένωση Αγρινίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Αντώνης Γιαχαλής, επισήμανε ότι η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του οργανισμού, με χρέη έξι εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά ταμεία, επέβαλε την άμεση αναζήτηση λύσεων που θα μειώσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος και θα αποτρέψουν την κατάρρευση του αρδευτικού δικτύου, προσθέτοντας ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες του νομού.

«Στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης που επιδιώκουμε για τον ΓΟΕΒ, αναζητήσαμε τρόπους αξιοποίησης της περιουσίας μας, λόγω του δυσθεώρητου κόστους. Ένας από αυτούς είναι η εκμίσθωση αγροτεμαχίων σε εσωλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Πηνειού. Αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα, θα βάλουμε σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή του νομού. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, για να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και να αποκτήσουμε πλεόνασμα. Όλο αυτό θα μετακυληθεί στους ΤΟΕΒ και στους αγρότες της περιοχής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μίσθωμα θα είναι 130 ευρώ ανά στρέμμα

Ναι μεν στις ΑΠΕ, αλλά…

Ενεργοί πολίτες και κτηνοτρόφοι της Πηνείας παρέδωσαν έγγραφη διαμαρτυρία στον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν είναι αντίθετος στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις της επένδυσης, όπως π.χ. το μέγεθός της και αν συμβαδίζει με τις δρομολογημένες τουριστικές επενδύσεις, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να δοθούν ισχυρά ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους των γύρω περιοχών και στον δήμο από τη συγκεκριμένη επένδυση. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στη λίμνη κατά το παρελθόν, τόνισε ότι κάθε απάντηση στα ερωτήματά του θα μελετηθεί αναλυτικά από τον νομικό σύμβουλο του δήμου, σημειώνοντας ότι αν διαπιστωθεί παρατυπία, θα πράξει τα δέοντα για την ακύρωση της επένδυσης.

«Θέλουμε απάντηση για τις 80 οικογένειες που μένουν και δουλεύουν εκεί. Θα τεθεί βέτο αν θιγούν οι υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο, φτάνοντας ακόμα και στην παραίτηση. Δεν θα δεχτούμε να ξεσπιτωθεί κανένας μετά από 30 χρόνια. Επίσης θα απαιτήσουμε να παραχωρηθούν γενναία αντισταθμιστικά οφέλη. Εξυπακούεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής προηγούνται σε αυτά, είτε πρόκειται για θέσεις εργασίας είτε για οτιδήποτε άλλο»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ.Χριστοδουλόπουλος υπογράμμισε τη σαφή και ξεκάθαρη αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη επένδυση, καταλογίζοντας στους εμπλεκόμενους «εν κρυπτώ διαδικασίες», και τόνισε πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνελ θα είναι σε τόσο μεγάλη έκταση, που καθιστά απαγορευτικό οποιαδήποτε άλλο αναπτυξιακό σχέδιο.
«Είμαστε ευθύς εξαρχής κατά της επένδυσης. Αλλιώς έχουμε φανταστεί την ανάπτυξη της περιοχής, θέλουμε, σε συνδυασμό με τη Φολόη και την Αρχαία Ήλιδα και τη θάλασσα, να δημιουργήσουμε πόλο έλξης για την ανάπτυξη του δήμου και όλης της Ηλείας. Δεν συνάδουν οι δύο μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε σε μια απείρου κάλλους περιοχή 150.000 πάνελ και 180 θέσεις με φωτοβολταϊκά, 15 στρέμματα η καθεμία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι αρκετοί φορείς και πολίτες είναι αντίθετοι με αυτή την επένδυση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άγγελος Κολόσακας τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως προωθείται η αλλαγή χρήσης της γης, μέσα από την οποία θα χάσουν οι ντόπιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μια βασική πηγή εισοδήματος, προσθέτοντας ότι είναι αντίθετος στις ΑΠΕ που προωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

«Υποτίθεται ότι η “επένδυση” γίνεται για τους κατοίκους αλλά όχι για αυτούς. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο τους , διότι θα χάσουν το βασικό εργαλείο τους, τα βοσκοτόπια, και θα αλλάξει η χρήση και ο χαρακτήρας της. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να αλλάξει η χρήση γης γιατί θα εκδιωχθούν από τα χωράφια τους οι κάτοικοι. Εμείς είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αρκεί να είναι προς όφελος των πολιτών και όχι για να αποκομίζουν κέρδη οι κεφαλαιούχοι. Εμείς προτείνουμε να καταψηφιστεί η εγκατάσταση φ/β πάρκου και να μην αλλάξει η χρήση της γης και να παραμείνουν βοσκότοποι.

Ο κ. Κράλλης ανέφερε ότι η παράταξή του αντιλαμβάνεται τη λίμνη ως πολύτιμο ανεκτίμητο αναπτυξιακό πόρο και εξέφρασε τη διαφωνία του με την παραχώρηση των εκτάσεων στην Ένωση Αγρινίου, κάνοντας λόγο για «επιχειρούμενη εισβολή σε ζωτικό χώρο που αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξή του». Επιπλέον, τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της συμμετοχικής ενεργειακής δημοκρατίας και της μεταφοράς των πόρων της πράσινης ανάπτυξης στην αυτοδιοίκηση. «Στον αγρότη της Πηνείας πρέπει να δοθεί κίνητρο από την πολιτεία να έχει το δικό του φ/β πάρκο, μηδενική ενέργεια και να εισπράττει εισόδημα από αυτό», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα δεχόταν ως βάση συζήτησης με ιδιώτη την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Αναλυτικά στο αυριανό φύλλο η τοποθέτηση της βουλευτή Ηλείας, Διονυσιας Αυγερινοπούλου, και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος