FOLLOW US: facebook twitter

Κοντά στους 20.000 τόνους η φετινή ελαιοπαραγωγή

Ημερομηνία: 12-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Οι θερινές πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή μειώνουν την ποσότητα και την απόδοση


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία, αφού η θερινή πυρκαγιά στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία έκαψε πάνω από 370.000 ελαιόδεντρα και στέρησε από την αγορά τουλάχιστον 3.000-4.000 τόνους.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο γεωπόνος και προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Υλικού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα φτάσουμε κοντά στους 20.000 με 22.000 τόνους παραγωγής, αν και η συγκομιδή είναι ακόμα σε εξέλιξη.

«Παρότι η φετινή ελαιοσυγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, δείχνουν ότι θα κυμανθεί κοντά στους 20.000 με 22.000 τόνους. Δυστυχώς οι πυρκαγιές στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία επηρεάζουν τη φετινή ποσότητα, αφού χάθηκαν περίπου 3.000 έως 5.000 τόνοι από την αγορά εξαιτίας των καμένων ελαιοδέντρων», τόνισε ο κ. Μικέογλου και πρόσθεσε ότι μειωμένη είναι και η απόδοση φέτος εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περασμένη χρονιά.

«Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι εξαιρετική, όμως διαπιστώνουμε κατά περιπτώσεις μειωμένη απόδοση του καρπού, για αυτό και αρκετοί παραγωγοί προτίμησαν να καθυστερήσουν την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής. Με βάση τα στοιχεία που μελετάμε, φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ελαιοπαραγωγή και γενικότερα τον αγροτικό τομέα. Η υπερβολική ζέστη την περασμένη άνοιξη, σε συνδυασμό με τη παρατεταμένη ανομβρία, πιθανότατα επιδρούν αρνητικά στον καρπό και στην απόδοσή του», εξήγησε ο κ. Μικέογλου τονίζοντας ότι αυτό θα είναι φαινόμενο που θα το συναντάμε διαρκώς τα επόμενα χρόνια.

«Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι πλέον αντιληπτές και ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα ως προς τις καλλιέργειες και ως προς το πώς θα διατηρήσουμε την αγροτική παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα απόδοσης και να μην επηρεαστεί το αγροτικό εισόδημα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος