FOLLOW US: facebook twitter

Κωνσταντίνος Νικολούτσος: Αίτημα υπαγωγής των επιχειρήσεων της Ηλείας στις 120 δόσεις

Ημερομηνία: 15-06-2019 | Συντάκτης:

Αίτημα υπαγωγής των επιχειρήσεων της Ηλείας στην ρύθμιση των 120 δόσεων, υπέβαλλε το Επιμελητήριο Ηλείας με επιστολή του προέδρου του Κώστα Νικολούτσου προς τους αρμόδιους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και υφυπουργό Οικονομικών αναφέροντας τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι επιχειρήσεις στην Ηλεία έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση .

Ήδη η χαμηλή θέση της περιοχής στο δείκτη ανάπτυξης, επιβαρύνθηκε  επιπρόσθετα από την «δεσπόζουσα» ακόμα οικονομική κρίση, η οποία δυστυχώς «συνδυάστηκε» με τις τεράστιες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές του 2007, σεισμοί 2008, πλημμύρες 2011) που βίωσε ο τόπος «πληρώνοντας» δυσθεώρητο τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό κεφάλαιο.

Σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δεν λέει να ανακάμψει, οι επιχειρήσεις της Ηλείας δίνουν   τη μάχη  της επιβίωσης τους καθώς και τον αγώνα για  την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους  απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Αναμέναμε τις εκτεταμένες ρυθμίσεις οφειλών σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να  μπορέσουν οι επιχειρήσεις  να αποκαταστήσουν στοιχειώδη λειτουργία, υπό το βάρος  των δυσλειτουργιών που προξενούν στην επιχειρηματική δράση, οι συσσωρευμένες οφειλές.(κατασχεμένοι λογαριασμοί, πρόβλημα ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων ).

Δυστυχώς οι ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις, υπολείπονται κατά πολύ από  τις προσδοκίες μας,  αλλά και από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις οφειλών  για τους ιδιώτες.

Κύριε Υπουργέ

Με δεδομένο ότι oι οφειλές στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπερδιπλασιάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, και ο εφιάλτης των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τείνει να γίνει καθολικός, οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, για να αντιμετωπίσουμε έστω και οριακά τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Αναλυτικά

-Στα νομικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι μέχρι και 120 δόσεις που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα.

-Η Ρύθμιση προς την εφορία είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%, όταν το Δημόσιο – με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση – επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς τους ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

-Η Ρύθμιση είναι «άδικη», καθώς δεν περιλαμβάνει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα.

-Η Ρύθμιση δεν καλύπτει πολλές περιπτώσεις  οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες είναι παρελθουσών ετών αλλά βεβαιώνονται μετά την 31/12/2018.

Κύριε Υπουργέ

Ευελπιστούμε, να  ενσωματώσετε  τις  ανωτέρω παρατηρήσεις μας, στις ρυθμίσεις οφειλών για τις 120 δόσεις. Είναι αδήριτη ανάγκη  για να μην εξανεμιστεί η ντόπια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα .

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος