FOLLOW US: facebook twitter

Κωνσταντίνος Μούσας: Απολογισμός της σεζόν που μόλις έληξε

Ημερομηνία: 01-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Σε έναν μικρό απολογισμό, της κυνηγετικής σεζόν που μόλις έληξε, προχώρησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Μούσας, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά ως «φτωχή κυνηγετικά σε θήραμα».

Όπως είπε, αυτό οφείλεται κατά βάσει στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και στην καθυστέρηση επίσκεψης των αποδημητικών θηραμάτων στη χώρα μας κυρίως κατά τους μήνες της αποδημίας. «Σύμφωνα με την άποψη πολλών συναδέλφων, η μείωση της παρουσίας των θηραμάτων γενικότερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σφαγές που γίνονται στις νοτιότερες χώρες τις λεγόμενες τριτοκοσμικές όπου εκεί παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδες μέτρα διχτυών, να απλώνονται κατά μήκος των βόρειων ακτών αυτών των χωρών όπου αποτελούν τον τελικό σταθμό διαχείμασης των αποδημητικών πτηνών και να τα αιχμαλωτίζουν ενώ μετέπειτα τα σφάζουν και τα εμπορεύονται.  Θεωρώ λοιπόν πως θα πρέπει σε αυτό το πρόβλημα, να εστιάσει και η τριτοβάθμια κυνηγετική μας οργάνωση, η Κ.Σ.Ε. πιέζοντας καταστάσεις και προς την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Κυνηγίου προκειμένου αν όχι να απαλειφθεί τουλάχιστον με κάποιον τρόπο να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο».

Όσον αφορά το ενδημικό θήραμα, Λαγό Γουρούνι Πέρδικα, ο κ. Μούσας τόνισε οτι το γουρούνι αναμφίβολα, με την τεράστια αύξηση του πληθυσμού του, έδωσε πάρα πολλές ευκαιρίες στους συναδέλφους για ευχάριστα κυνήγια όπως και ο λαγός ενώ η Πέρδικα για ακόμα μια χρονιά πέρασε μια κρίση  για αυτό και οι κυνηγοί σε συνεργασία με τις οργανώσεις τους θα πρέπει να την βοηθήσουν ως θήραμα ποικιλοτρόπως.

Πλέον, οι κυνηγοί μπαίνουν σε μια «νεκρή περίοδο» η οποία όμως αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Μούσας, την σημαντικότερη κάθε χρόνου μιας και αυτή συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο που θα δώσει  τα θηράματα. «Σαν πρώτο βήμα ας αποφύγουμε όσο μπορούμε τα εκπαιδευτικά τους κρίσιμους μήνες αναπαραγωγής, περιορίζοντας τα μόνο στις ζώνες εκπαίδευσης που έχουν οριστεί από το Δασαρχείο».

Τέλος, επισήμανε ότι οι φετινές άδειες που θεωρήθηκαν κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα ενώ η χρονιά αποτέλεσε ορόσημο καθώς ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λαγοτροφείου ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένουν τη σχετική έγκριση για την απελευθέρωση φασιανού και ορτυκιού την άνοιξη.

Κωνσταντίνος Μούσας

Πρ. Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος