FOLLOW US: facebook twitter

Θοδωρής Κονδύλης: «Η επανάληψη του 2007 ήταν θέμα χρόνου!»

Ημερομηνία: 09-08-2021 | Συντάκτης:
«Εξακολουθούμε να δίνουμε βαρύτητα στην καταστολή και όχι στην πρόληψη» επισήμανε στην «Πρωινή» ο Θοδωρής Κονδύλης που εξειδικεύεται στις Φυσικές Καταστροφές (MSc)
-«Καθώς η καταστολή απέτυχε να μετριάσει τις μέγα-πυρκαγιές, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες στρατηγικές διαχείρισης» υπογράμμισε
-«Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι αναγκαίο οι Αρχές να στραφούν από την καταστολή στην πρόληψη»

«Δυστυχώς, ήταν θέμα χρόνου να γίνει η επανάληψη του 2007, ήταν μαθηματικά βέβαιο» υποστήριξε μιλώντας στην «Πρωινή» ο Θοδωρής Κονδύλης που εξειδικεύεται στις Φυσικές Καταστροφές (MSc) εξηγώντας πως παρά τις διαρκείς επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας, δε δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα σε ουσιαστικές δράσεις πρόληψης… και η καταστολή πυρκαγιών μεγάλης και υψηλής έντασης όπως αυτές που πλήττουν τη χώρα μας, δε μπορεί παρά να είναι αποτυχημένη.

Ας δούμε όμως τα όσα ενδιαφέροντα μας ανέφερε: «Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν φυσικό φαινόμενο με τις ανθρωπογενείς αιτίες να έχουν προσδώσει εκθετική αύξηση στο φαινόμενο. Δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου να γίνει η επανάληψη του 2007, ήταν μαθηματικά βέβαιο, συνεχώς η επιστημονική κοινότητα το επισήμαινε, καθώς εξακολουθούμε να μη δίνουμε την απαιτούμενη βαρύτητα σε ουσιαστικές δράσεις πρόληψης και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο των μεσογειακών χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών. Υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ ερευνητών και αξιωματούχων, αφού οι πρώτοι δίνουν βαρύτητα στην πρόληψη ενώ οι δεύτεροι στην καταστολή. Στην πραγματικότητα, σε πολλές μεσογειακές χώρες, παρόλο που η οργάνωση καταστολής πυρκαγιάς έχει βελτιωθεί (πχ με δεκάδες αεροπλάνα), η συχνότητα εμφάνισης πυρκαγιών μεγάλης έντασης αυξάνεται. Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών χαμηλής έως μέσης έντασης είναι σήμερα επιτυχής, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις πυρκαγιές μεγάλης και υψηλής έντασης (μέγα-πυρκαγιές).

Καθώς η καταστολή απέτυχε να μετριάσει τις ακραίες μέγα-πυρκαγιές π.χ. Πορτογαλία 2003, 2005, Ελλάδα και Ιταλία 2007 και 2021, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες στρατηγικές διαχείρισης πυρκαγιάς. Ένα βασικό ζήτημα για την επιτυχή διαχείριση των πυρκαγιών υπό των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής είναι η προσαρμοστικότητα. Παρά την τεράστια έρευνα για τις πυρκαγιές στην Μεσόγειο, οι δράσεις σχετικά με την προσαρμοστική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής είναι περιορισμένες».

Ξέσπασε φωτιά από πτώση κεραυνού σε δάσος στη Χαλκιδική - ΤΑ ΝΕΑ

«Η πρόληψη το πιο σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης»

«Οι δραστηριότητες πρόληψης είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης. Η παραδοσιακή εστίαση στην καταστολή οδήγησε σε υποεκτίμηση άλλων δραστηριοτήτων πρόληψης όπως η διαχείριση των δασών και οι εκστρατείες ενημέρωσης ή εκπαίδευσης. Η βελτίωση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης, αλλά και επιβολή αυστηρότατων νόμων είναι πολύ σημαντικά στην μείωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
Η βελτίωση στην επικοινωνία μεταξύ έρευνας, επιστημονικής κοινότητας και πολιτείας – διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των πυρκαγιών. Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα.

«Κλιματική αλλαγή: το κλίμα θα γίνει θερμότερο και ξηρότερο- «Hot spot» η Ελλάδα»

Συνεχίζοντας, ο κ. Κονδύλης, αναφέρθηκε στα πρόσφατα κλιματικά μοντέλα τα οποία όπως είπε προβλέπουν ότι στην λεκάνη της Μεσογείου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το κλίμα θα γίνει θερμότερο και ξηρότερο, με αποτέλεσμα να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και μάλιστα με έμφαση την Ελλάδα η οποία χαρακτηρίζεται ως «hot spot». «Αυξημένα συμβάντα κυμάτων καύσωνα, σε συνδυασμό με την ξηρασία, και σε συνδυασμό επίσης με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω εγκατάλειψη και μείωση των παραδοσιακών τρόπων χρήσης των δασών οδηγούν σε μεγάλες και σοβαρές δασικές πυρκαγιές (μέγα-πυρκαγιές). Περίπου το ένα τέταρτο όλων των μεγάλων πυρκαγιών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια θερμών κυμάτων (δηλ. Θερμοκρασία αέρα υψηλότερη από 30ºC και σχετική υγρασία αέρα 21-40%).
Οι μεγα-πυρκαγιές είναι το αποτέλεσμα ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, υψηλής θερμοκρασίας, χαμηλής σχετικής υγρασίας του αέρα, ασταθούς θερμοκρασιακού προφίλ στην ατμόσφαιρα, ξηρασίας, απότομης τοπογραφίας και μεγάλης ποσότητας και συνέχειας καύσιμης ύλης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πυρκαγιές αδιαφορούν για τον επικρατούντα άνεμο και συμβαίνουν ακόμα και με άπνοια ή ασθενή άνεμο, δημιουργώντας τις δικές τους συνθήκες».

 

*Θοδωρής Κονδύλης: MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας και Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr –και  www. ileiakairos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος