FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο φως» στο πρόγραμμα για την εστίαση

Ημερομηνία: 13-05-2021 | Συντάκτης:

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις εστίασης που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ο αντιπρόδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, γνωστοποίησε την έγκριση, δηλώνοντας «Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες».

«Αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε εφόσον διαπιστώθηκε ότι είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με κάθε επιχορήγηση να ανέρχεται έως και στο 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου, ενώ το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει την Παρασκευή 14 Μαΐου, όπως ανέφερε, νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει την Παρασκευή 14 Μαΐου. Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. Έως τέλος Δεκεμβρίου η υποβολή των τιμολογίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απαντώντας σε σχόλιο του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε πως την Παρασκευή 14 Μαΐου θα ανοίξει εντέλει επισήμως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κρατικής επιδότησης των κεφαλαίων των επιχειρήσεων εστίασης που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους. Την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 14 Μαΐου, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα μπορούν να κατατίθενται έως τις 31 Ιουλίου.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο καθένας, ώστε οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός τους. Σημείωσε δε πως εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί να αιτηθεί ποσό ανάλογα με τις ανάγκες του, για να μην μπαίνει μετέπειτα σε διαδικασίες επιστροφής. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο υπουργός αιτιολόγησε την απόκλιση των τεσσάρων ημερών από τον αρχικό προγραμματισμό ανοίγματος της πλατφόρμας λέγοντας ότι η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της σήμερα (χθες) στις 12.08 μ.μ, γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, «όμως από αυτή τη στιγμή και πέρα το πρόγραμμα που είναι συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ για την υποβοήθηση του ανοίγματος της εστίασης θα τρέξει γρήγορα».

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος