FOLLOW US: facebook twitter

Κολλημένη στις… Βρυξέλλες η Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Παρενέβη ο πρωθυπουργός στην Επίτροπο Βεστάγκερ, όπως αποκάλυψε χθες στον Κατρίνη ο Καραμανλής
-«Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», επισήμανε ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν από την αρμόδια Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να επιτρέψει την άμεση έναρξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των εργασιών, δίχως να χρειαστεί να περιμένουν την τελική έγκριση.

«Υπάρχει ένα ζήτημα αν θα περιμένουμε το τελικό Notification ή όχι. Αυτό συζητάμε με την κα Βεστάγκερ, αυτό της έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο ομιλών. Της εξηγήσαμε ότι σε αυτό το έργο θρηνούμε πολλές ζωές κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχει βοηθήσει να επανεκκινήσουμε το έργο. Τώρα περιμένουμε το τελικό πράσινο φως για να ξεκινήσουμε, οπότε το τελικό χρονοδιάγραμμά μας παρά την κρίση του κορονοϊού, δεν έχει μεταβληθεί. Ο στόχος να είναι το έργο έτοιμο το 2024 είναι εφικτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Υποδομών έστειλε την προγνωστοποίηση (pre notification) στις 15 Δεκεμβρίου, έλαβε απάντηση με ερωτήματα και διευκρινίσεις τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια απέστειλε όλα τα στοιχεία με τη μελέτη κόστους οφέλους τον Απρίλιο.

Παρότι η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά ως τώρα και χρειάζεται να «ξεκολλήσει», ο κ. Καραμανλής επανέλαβε για μία ακόμα φορά την αισιοδοξία του κάνοντας λόγο για τυπική διαδικασία.

«Πήραμε ένα τεράστιο ρίσκο αλλά καταφέραμε να εντάξουμε το έργο στην παραχώρηση. Το έργο θα γίνει, είναι δεδομένο αυτό, και θα γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων, μέχρι το 2024», σημείωσε μεταξύ άλλων κάνοντας εκ νέου μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

«Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο»

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε τη σπουδαιότητα του έργου για τους πολίτες της Ηλείας και τόνισε προς τον υπουργό ότι πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από τον Πύργο για άμεσο ξεμπλοκάρισμα του έργου. Παράλληλα, του επισήμανε ότι προβλήθηκε η συνάντηση με την κα Βεστάγκερ χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάτι.

«Πριν από τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός, παρουσία σας, συναντήθηκε με την κα Βεστάγκερ, και από ό,τι διαβάζουμε, το Πάτρα-Πύργος ήταν αντικείμενο συζήτησης. Βέβαια εγώ δεν άκουσα κάποια δήλωσή της διότι η ίδια δεν φείσθηκε καλών λόγων για την κυβέρνηση, αλλά για τα μεγάλα οδικά έργα δεν είπε κάτι», σχολίασε και ζήτησε εκ νέου σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πολύπαθο έργο, σημειώνοντας ότι οι φορείς της Ηλείας πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ΑΕΙ αλλά και για την αβεβαιότητα σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο.

«Υπάρχει ένα κλίμα απογοήτευσης στην Ηλεία. Το Πάτρα-Πύργος είναι το σημαντικότερο έργο όχι μόνο υποδομής αλλά πνοής και ανάπτυξης για τον νομό. Αναγνωρίζω τις ευθύνες πολλών ετών, όμως τους τελευταίους 22 μήνες οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά, όσο καθυστερεί. Δεν μας είπατε συγκεκριμένα πότε εκτιμάτε ότι θα πάρετε την έγκριση και το τελικό πράσινο φως. Πέντε μήνες πριν ήσασταν πιο ακριβής. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», σχολίασε με νόημα.

Oδική ασφάλεια και Βυτίνα-Ολυμπία

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι έχει γίνει η συμβασιοποίηση και έχει αρχίσει η δημοπράτηση για τα έργα οδικής βελτίωσης στον υφιστάμενο άξονα Πάτρα- Πύργος. «Καμία άλλη κυβέρνηση ποτέ δεν πήρε την απόφαση να ρίξει 30 εκ ευρώ στον υφιστάμενο δρόμο. Εμείς είπαμε ότι δεν θα περιμένουμε τρία χρόνια για την ολοκλήρωση του νέου οδικού δικτύου, αλλά θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα επενδύσουμε χρήματα και στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, για να μην έχουμε θανατηφόρα δυστυχήματα», ανέφερε.

Σχετικά με τον οδικό άξονα Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι η νέα χάραξη απομακρύνεται από τον παραδοσιακό οικισμό Λαγκαδίων και προχωράει η ανάθεση μελέτης Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους και Προέλευσης – Προορισμού του οδικού άξονα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό την εξέταση της δυνατότητας χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΕπ.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου για την ολοκλήρωση των γεωτεχνικών ερευνών που απαιτούνται στις θέσεις των τεχνικών έργων και την παράδοσή τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στο οικείο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Αναφορικά με το υποτμήμα  «Λούβρο – Τριποταμιά – Κόμβος Ηραίας», υφίστανται εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, που ισχύουν έως το τέλος του 2025 και το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 116 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ).

Σχετικά με το υποτμήμα της Παράκαμψης Σταυροδρομίου, κι εκεί υφίστανται εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, που ισχύουν έως τα μέσα Ιουνίου του 2024 και το κόστος υπολογίζεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος