FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε

Ημερομηνία: 01-12-2020 | Συντάκτης:

Ο τόπος μας, η Ηλεία, αγκομαχά στις τελευταίες θέσεις και όλοι αναρωτιούνται για τους λόγους. Πώς εξηγείται ενώ είμαστε σε μια περιοχή πλεονεκτική σε πολλούς τομείς [τουρισμός, πολιτισμός Ολυμπία, Επικούριος Απόλλων, γεωγραφική μορφολογία] να είμαστε … φτωχοί συγγενείς

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους, μεγάλο ρόλο παίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες κάθε λογής, οι τοπικές αρχές από την αστυνομία μέχρι τις αυτοδιοικητικές [δήμοι & Περιφέρεια]. Κι αυτό γιατί ο καθρέφτης της λειτουργίας και δράσης, με έναν λόγο της βασικής εικόνας μιας κοινωνίας, από τον τελευταίο δήμο μέχρι το ίδιο το κράτος, είναι οι δημόσιες υπηρεσίες. Και σ’ αυτές, εκτός από τις μεγάλες κρατικές, συστηματικές επιλογές, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν τα ίδια τα πρόσωπα, που τις απαρτίζουν.

Μια γιαγιά κι αρχόντισσα εκεί επάνω στα ωραία Μυρώνια [Μπάρτζελι πριν τις …εκσυγχρονιστικές  αλλαγές των ονομάτων πολλών χωριών και πόλεων της χώρας, το 1936, ως σύμπτωμα της ελληνικούρας & του αρχοντοχωριατισμού. Εξού και «μούντζω κατά το Μπάρτζελι που δεν γνωρίζω από τι και πώς προήλθε] μας έλεγε: « Το ΄75 που ήρθα νύφη είπα του αντρός μου: ευλογημένος τόπος αλλά οι άνθρωποι Θεός να φυλάει..]

Ιδού λοιπόν ένα τρανταχτό, καθημερινό παράδειγμα, που δείχνει την ωμή πραγματικότητα.

Μετά το αποτρόπαιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Νέδα, ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων (λιόζουμο), εκτός από την αστυνομία Ζαχάρως και εισαγγελέα Κυπαρισσίας [1] έγινε καταγγελία την ίδια μέρα, την Τετάρτη 25/11 και στις διοικητικές τοπικές αρχές, δήμους Ζαχάρως, Κυπαρισσίας και  Περιφέρειες Δυτικές Ελλάδας & Πελοποννήσου, καθότι η Νέδα είναι κοινο σύνορο και τους αφορά όλους. Την Παρασκευή [27/11]  επικοινωνήσαμε για να μάθουμε τι απέγινε μια και το θέμα καίει. Στο τέλος λάβαμε μια χαρμόσυνη είδηση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδρασε επειγόντως, ήδη έκανε αυτοψία και αναμένουμε το αποτέλεσμα. Οι δικοί μας οι φωστήρες, Φαρμάκ-ι και σκέτα Αλε-ξίσφαιρα.

Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας.
⇒ Δήμος Ζαχάρως
Το πρωί της Παρασκευής επισκέφτηκα το δημαρχείο της Ζαχάρως, όπου συνάντησα τους αντιδήμαρχους, Αλτάνη [1] και Βλάχο. Στην ερώτησή μου τι έγινε με την καταγγελία στη Νέδα ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βλάχος [ ο Κυρ. Δήμαρχος έλειπε …] με σοβαρό ύφος και στιλ μπλαζέ της εξουσίας, όπως οι κλητήρες στα υπουργεία, μου απάντησε: εξετάζεται. Μα τόσες μέρες ρωτάω; Ε ξ ε τ ά ζ ε τ α ι μου ξαναλέει ρητά και χωρίς ίχνος επιδεκτικότητας.
⇒ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με ενημέρωσαν ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων & Χωραταξίας και το θέμα θα το εξετάσουν από Τρίτη μια και τη Δευτέρα έχουν τοπική αργία[Αγίου Ανδρέα]. Πιάσ’ το αβγό και κούρευτο….
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Το πρόβλημα το παρέπεμψαν στην Αντιπεριφέρεια  Μεσσηνίας, ως άμεση  αρμόδια υπηρεσία και μου έδωσαν το τηλέφωνο του αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασόπουλου. Αμέσως η γραμματέας του κ. Ρουμπίνη με ενημέρωσε ότι ήδη από χτες, δηλαδή την Πέμπτη, το αρμόδιο τεχνικό τμήμα έκανε αυτοψία και αναμένει εγγράφως την έγγραφη αποτίμηση. Μάλιστα δέχτηκε να μου την διαβιβάσει αύριο, την Τρίτη. Την ευχαρίστησα και αναμένουμε…
Δήμος Κυπαρισσίας
Η ενημέρωση της γραμματείας ήταν άμεση. Υπόψη η ώρα ήταν 2 μεσημέρι και δη Παρασκευής. Υποστήριξε δε ότι το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας  του δήμου αλλά της Περιφέρειας, του τμήματος Πρασίνου και Περιβάλλοντος με το οποίο θα επικοινωνήσουν.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

[1] Πολλές φορές έχουμε τονίσει από αυτή την εφημερίδα ότι ο κύριος λόγος για την κακή κατάσταση στην Ηλεία είναι η πλήρης ανοργανωσιά σε ολόκληρο το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και δη στην Πρωτογενή Παραγωγή, όπου λείπει παντελώς ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ. Βεβαίως και θα επανέλθουμε με σκοπό  μια πανστρατιά, όπου είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει επιστράτευση όλων των παραγόντων της περιοχής (Βουλευτές, Επιμελητήρια και Αυτοδιοικητικοί – δήμοι και Περιφέρεια – με την σύμπραξη του τοπικού τύπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος