FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος δεν έχουν τελειωμό

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:
Του Θεόδωρου Κόλλια, διαχειριστή του yanitsochori.blogspot.com

Δυστυχώς τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος, ειδικά στην περιοχή μας συνεχίζονται και δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Και το κωμικοτραγικό είναι ότι η περιοχή μας είναι Natura  και με το πολύπαθο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ελέω Ε.Ε. εννοείται, είμαστε περιοχή υψηλής Προστασίας.

Δεν ξέρω τι να υποθέσω, ίσως συμβαίνουν επειδή είμαστε στην εσχατιά του νομού Ηλείας.

Λοιπόν έχουμε και λέμε.

Βεβαίως η ελαιοπαραγωγική περίοδος έχει λήξει, αλλά έχει μείνει μια σοβαρή περιβαλλοντική κηλίδα από τα απόβλητα των λιοτριβείων που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν συμμορφωθεί με τις επιταγές του νόμου που ισχύει από το 2013.

Υπόψη ο νόμος ρητά απαγορεύει οιαδήποτε διοχέτευση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο περιβάλλον. Ο λόγος που γίνεται αφορά το λιόζουμο ή κατσίγαρο.

Λοιπόν εδώ κάτω στον νότο της Ηλείας, το πρόβλημα κάθε χρόνο το πληρώνει η ωραία μας Νέδα, όπου η παλιά πλούσια  βιοποικιλότητα έχει μηδενισθεί. Ούτε σφαρδάκλια δεν υπάρχουν.

Τον ανόσιο βιασμό της Νέδας που γίνεται  κατά συρροή  και κατ΄ εξακολούθηση όλα αυτά τα χρόνια,  πολλές φορές τον έχουμε καταγγείλει δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.  Γι’ αυτή την τραγελαφική κατάσταση έχουμε στοιχεία στα κιτάπια μας από το 2012. Μάλιστα, κι ακόμα μας περιπαίζουν.

Λοιπόν πάμε στα πρόσφατα, τα   φετινά και να δείτε την εξέλιξη μια και η υπόθεση ξανάρθε στο προσκήνιο, με την πιο τραγελαφική μορφή.

Σας θυμίζω ότι εκεί γύρω στο τέλος Νοέμβρη που το θέμα με τα λιόζουμα ήταν στη φούρια του και η Νέδα είχε γίνει μαύρη από το κακό της, κάναμε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες και των δύο γειτονικών νομών Ηλείας & Μεσσηνίας. Οι Μεσσήνιοι  πήραν αμέσως μέτρα και προέβησαν πάραυτα σε αυτοψία. Τα δικά μας ξεφτέρια, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια, μας  έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα. Οι άλλοι  πηγαίνουν  με Πόρσε κι εμείς στην Ηλεία με αραμπά. Και λέμε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. Γιατί ο νομός μας αγκομαχά στις τελευταίες θέσεις!

Διαβάστε τη συνέχεια να σας σηκωθούν οι τρίχες της κεφαλής σας.

Λοιπόν  στις 23-11-20 μαζί με τον Κουμπαράκο μου κάναμε την καταγγελία στο Α. Τ. Ζαχάρως και την ίδια μέρα στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας, όπου μας διαβεβαίωσαν ότι η καταγγελία θα τους διαβιβαστεί από την αστυνομία. Πράγματι η καταγγελία μετά τις οδηγίες της   εισαγγελίας [3-12 – 20] μεταβιβάστηκε στο τμήμα Περιβάλλοντος στον Πύργο και ζητούσε σε σύντομο χρόνο να προβούν σε αυτοψία.

Συνάμα  την άλλη μέρα επέδωσα αυτοπροσώπως την καταγγελία στους δήμους Ζαχάρως & Κυπαρισσίας και την κοινοποιήσαμε και στις δυο αντίστοιχες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου .

Για την άμεση αντίδραση  των Μεσσηνίων  σας αναφέραμε και σηκώσαμε τα χέρια μας.

Αλλά και ο δήμος  Ζαχάρως ενήργησε γρήγορα  κι αμέσως στις 25-11-20 μεταβίβασε την καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πύργου όπως λένε τα έγγραφα δίπλα, πράγμα που τότε μας το είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος δήμαρχος Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλος, δηλαδή ότι η καταγγελία έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως αν και μας είχε διαβεβαιώσει ότι σε ένα δεκαήμερο θα ζητήσει σχετικό απολογισμό, η απάντηση ήρθε μετά τις γιορτές και επομένως ούτε απολογισμό ούτε τίποτα. Ας είναι …

Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω γιατί αυτό δεν είναι τίποτα

Σύμφωνα λοιπόν με το 3ο έγγραφο η περιβόητη αυτοψία έγινε  στις 21-12-20. Δηλαδή μετά περίπου από ένα μήνα και ορίστε το πόρισμα υπογεγραμμένο από δύο υπαλλήλους του τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ηλείας.

“ΔΕΝ ΒΡΉΚΑΜΕ ΤΊΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ”

Μάλιστα  βεβαιώνουν μαζί με τα άλλα …επιστημονικά ευρήματα [νερά διαυγή …] ότι  δεν υπήρχαν καθόλου ΟΣΜΕΣ. Όλα μέλι γάλα. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Η απάντηση δε, ήρθε στα χέρια μας τον Γενάρη αλλά προέκυψε το οξύ θέμα με τις ανεμογεννήτριες, οπότε το αφήσαμε στην άκρη μια και ήταν … καμένο θέμα.

Όμως  πραγματικά πρέπει να είναι τζιμάνια, σαΐνια οι δικοί μας.  Αλήθεια έχω μια μεγάλη απορία, η αυτοψία έγινε στην κοίτη ή  πάνω από τη γέφυρα, καθότι για να κατέβει κάποιος στο ποτάμι είναι αδύνατο χωρίς ντόπιο οδηγό. Τουλάχιστον στην κοίτη θα έβλεπαν τις πέτρες και τα χορτάρια μαύρα, σημάδια του αποτρόπαιου βιασμού…

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΊΣΗΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌΣ ΕΜΠΤΥΣΜΌΣ.

Για δε το άλλο μεγάλο και στυγερό έγκλημα, την παράνομη αμμοληψία από το γιαλό [Περιοχή υψηλής προστασίας με το πολύπαθο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό] που έγινε καταγγελία ιδιοχείρως στην Εισαγγελέα τον Οκτώβρη του 2019, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Η  Εισαγγελέας Κυπαρισσίας παρά την αρνητική αυτοψία του τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ηλείας [το πόρισμα του Υπηρεσίας: Δεν είδα, δεν άκουσα τίποτα,] τη δικογραφία δεν την έβαλε στο αρχείο αλλά διέταξε περαιτέρω έρευνα.

Οπότε θα τα πούμε σε νέο δημοσίευμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος