FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας – Δήμος Ζαχάρως: Βιολογικός καθαρισμός

Ημερομηνία: 20-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Γράφει ο Θεόδωρος Κόλλιας,
Διαχειριστής του
Yannitsochoriblogspot.com

Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Ζαχάρως αναμφίβολα είναι το πιο καυτό θέμα για τον τόπο μας και το Περιβάλλον. Όμως πλέον έχουμε δύο νέα δεδομένα  άκρως    σημαντικά και κυρίαρχα, που είναι η ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και αντίστοιχα την αλλαγή της δημοτικής αρχής στον τόπο μας.

Έτσι θεωρούμε ότι υπό τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες είναι αναγκαίο να προβούμε σε μια εκ νέου εξιστόρηση, όχι εκτεταμένη, του όλου θέματος και στην  πιθανότερη εξέλιξη..

Ο βιολογικός λοιπόν  έγινε επί δημαρχίας του γιατρού Γιάννη Καραπαναγιώτη, περί το 1970 και τότε αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό έργο για όλη την Πελοπόννησο.  Βεβαίως τότε δεν υπήρχε καμία οικολογική ευαισθησία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ούτε στα σπάργανα με αποτέλεσμα αποδέκτης του βιολογικού να ορισθεί η λίμνη του Καϊάφα. [1] Μάλιστα μέχρι μια δεκαετία περίπου τα απόβλητα  του  περιβόητου Βιολογικού κατευθύνονταν στη λίμνη του Καϊφα με μια γράνα, αλλού σκεπαστή κι αλλού όχι.[2]  Από τότε  κατευθύνονται με ειδικές σωλήνες. Κλικ ΕΔΩ. Φυσικό είναι ο βιολογικός του Καραπαναγιώτη με  μικρή δυναμικότητα και ισχύ να μην καλύπτει την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού χωρίς την απαραίτητη αναβάθμισή και επέκταση. [3]  Αποτέλεσμα να υπολειτουργεί με τα αστικά βοθρολύματα να καταλήγουν στη λίμνη χωρίς την σωστή επεξεργασία. Έτσι η λίμνη,ένα από τα πιο πανέμορφα δώρα της φύσης παγκοσμίως με τις πανάρχαιες ιαματικές πηγές να έχει καταντήσει η χαβούζα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για όλες τις παραπάνω καταγγελίες υπάρχουν επιστημονικές και επίσημες  εκθέσεις όπου διαφαίνεται με ωμό και περίτρανο τρόπο ολόκληρο το μέγεθος της εγκατάλειψης του  βιολογικού και του δράματος του Καϊάφα.

Βεβαίως ο νέος δήμαρχος, καθ΄ όλη την  πολύχρονη θητεία του ως αντιπολίτευση ήταν γνώστης του εγκλήματος της όλης υποβάθμισης και της κατάντιας του Καϊάφα συνεχώς κατηγορούσε σφοδρότατα, είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε δημοσίως στα ΜΜΕ, την προηγούμενη δημοτική αρχή για ανικανότητα και κοροϊδία.

Αξίζει να παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα αυτών των καταγγελιών από μια επιστολή του νέου δήμαρχου [13-9-2012 ] προς τα ΕΛΠΕ με   Κοινοποίηση στην  Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού τότε  και λοιπούς άρχοντες με πρώτο τον  Κωνσταντίνο Τζαβάρα, τότε υπουργό αναπληρωτή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού:

…..τη λίμνη Καϊάφα, στην οποία σήμερα καταλήγουν τα αστικά λύματα της Ζαχάρως,  χωρίς να υποστούν ουδεμία επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται να επενδυθεί ούτε ένα ευρώ, αν πρώτα δεν λυθεί το μείζον πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση η επένδυση θα είναι «λεφτά πεταμένα».

Επισημαίνουμε επίσης ότι ο Καϊάφας, ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως αρχαιολογικός χώρος, είναι περιοχή η οποία προστατεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000.

Πρόβλεψη δε τι πρόκειται να γίνει στα αμέσως επόμενα χρόνια, από την πλευρά του δήμου στηριζόμαστε στο προεκλογικό πρόγραμμα του νέου δήμαρχου.

Για το οξύ θέμα του Βιολογικού ρητά με κεφαλαία αναφέρεται ως δέσμευση:

Κατασκευή σύγχρονου και αποτελεσματικού ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ για τη Ζαχάρω, αλλά και ανάλογων εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν όλους τους οικισμούς του διευρυμένου Δήμου. Η λίμνη Καϊάφα δεν μπορεί να είναι αποδέκτης ακατέργαστων αστικών λυμάτων, όταν μάλιστα η ίδια, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Επί προσθέτως πρέπει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη  δημοτική αρχή στις 28-6-18 έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 5.055.000,00 €υρώ  από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης»  για την Αναβάθμιση, επέκταση του Β.Κ και προμήθεια αποφρακτικού μηχανήματος, με ημερομηνία ολοκλήρωσης εώς τις 31-6-22. Μάλιστα πολύ πρόσφατα, μετα την ανάληψη της νέας δημοτικής, επισκέφτηκαν  το δήμο αρμόδιοι υπάλληλοι, 2 του υπουργείου και 2 της Ε.Ε. για τον σχετικό έλεγχο, καθότι πρόκειται για μεγάλο έργο.

Μακάρι  όλα να πάνε καλά και να γλυτώσει και ο Καϊάφας.. [4]

[1] Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Περιφέρειας ο Β.Κ λειτουργεί, όπως λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση, το δε τραγικό και φοβερό είναι ότι δεν λειτουργεί βάσει της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που είναι η νόμιμη οδός μια και  σε αυτή περιγράφουν άλλον Β.Κ με αποδέκτη το ρέμα του Ακίδα!!!

[2] Επί του θέματος, ο ίδιος ο Πανταζάρας, που μέχρι τις τελευταίες εκλογές κινούσε τα νήματα αλλά τα ..ράμματα όλης της περιοχής μου είχε τονίζει με μια ισχυρή δόση: φοβέρας: “πρόσεξε μη γράψεις ότι ο Β.Κ. πέφτει τώρα στη λίμνη, γιατί θα πας φυλακή. Μέχρι το 2004 η 5 έπεφτε με αυλάκι και από τότε σταματήσαμε.   Πριν λίγο καιρό ξαναπήγα στον τόπο του εγκλήματος, παρέα με έναν ….θεσμικό φίλο. Ένα αυλάκι, βρωμερό και τρισάθλιο βρίσκεται κοντά στη λίμνη (ένας δρόμος μεσολαβεί) και ένας μπλε  σωλήνας, που έρχεται από τη μεριά της πόλης, χύνεται βυθιζόμενος σε μια αμμουδέρα  κοντά στο 50 μέτρα από τη λίμνη. Ακριβώς έτσι ήταν και στην παλιά μου έρευνα το 2013

[3] Για αυτή την αναβάθμιση γιοφύρι της Άρτας από τα ΕλληνικάΠετρέλαια είχαν διατεθεί 4 εκατ. που λόγω ανικανότητας (;) έκαναν φτερά

[4]   Όλοι οι αρμόδιοι του δήμου και πρώτος ο δήμαρχος πρέπει να είναι εν εγρηγόρσει και δη στους τοπικούς βουλευτές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος