FOLLOW US: facebook twitter

Κόλαση του πυρός στο προστατευόμενο δάσος Κουνουπελίου!

Ημερομηνία: 03-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Ως αργά το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτα εκατοντάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και κουκουναριές
-Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις πύρινες φλόγες

Σε κόλαση του πυρός μετατράπηκε από χθες το απόγευμα, το πανέμορφο δάσος του Κουνουπελίου, από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα με κατεύθυνση προς το Φάλαρι, ενώ ως αργά το βράδυ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και την επέμβαση των εναέριων μέσων η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη αφού στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Το πύρινο μέτωπο έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων  πεύκων, κουκουναριάς και άγριας βλάστησης σε ένα σπάνιο οικοσύστημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς και ο απολογισμός της καμένης δασικής έκτασης μέλλεται να είναι τραγικός!

Στις 4 το απόγευμα, με τους πρώτους καπνούς στον ορίζοντα πάνω από το Κουνουπέλι, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και αμέσως κινήθηκαν στην περιοχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αχαία και την Ηλεία,  αρχικά με 20 οχήματα και 50 Πυροσβέστες, ενώ λίγο αργότερα καθώς η φωτιά έκαιε ανεξέλεγκτα, οι δυνάμεις της Π.Υ διπλασιάστηκαν με ενίσχυση οχημάτων και πυροσβεστών από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Συνολικά 40 οχήματα με 100 περίπου άνδρες ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση επιχείρησαν και πεζοπόρα τμήματα αλλά και υδροφόρες και οχήματα του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης και της ΠΕ Ηλείας. Στο έργο της κατάσβεσης επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα δύο καναντέρ και ένα σούπερ πούμα με καλάθι. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ένα καναντέρ που ξεκίνησε από την Ελευσίνα δεν κατάφερε αρχικά να πραγματοποιήσει ρίψη νερού, επέστρεψε στη βάση του και την ίδια στιγμή ξεκίνησαν άλλα δύο από την Θεσσαλονίκη.

Στον τόπο της φωτιάς μετέβη από την πρώτη στιγμή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας που αρχικά βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου και ενημερώθηκε για τις πρώτες ενέργειες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αλλά και για την κινητοποίηση των δυνάμεων, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Π. Μπράμος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Λεχαινών Ν. Μοράντ και δήμαρχοι από την Δυτ. Αχαία,  καθώς και πλήθος κατοίκων που αγωνιούσαν για την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ έγινε επί τόπου σύσκεψη των φορέων με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Το ενδιαφέρον του έδειξε από την πρώτη στιγμή και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας με τον οποίο επικοινώνησαν με το πού εκδηλώθηκε η φωτιά κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να κινητοποιηθούν εναέρια μέσα. Ο ίδιος – αν και βρισκόταν στην Αθήνα- επικοινώνησε αμέσως με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και ζήτησε την κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων για να μην γίνει στάχτη ένα από τα ωραιότερα δάση όχι μόνο της Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου και συνεχώς ενημερωνόταν για τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε ότι «είναι μία από τις μεγαλύτερες φωτιές και το πύρινο μέτωπο καίει ένα σπάνιο οικοσύστημα, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.»

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε  ότι «Οι άνεμοι είναι δυνατοί και αλλάζουν συχνά την κατεύθυνση τους. Έχουν σηκωθεί από Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη εναέρια μέσα. Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν. Έχω ακούσει το σενάριο του εμπρησμού, είναι χειμώνας ακόμα, είναι νωρίς για να πιασει φωτιά.. Η Αστυνομία θα κάνει έρευνες. Προς το παρόν το ζητούμενο είναι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.”

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- λίγο μετά τις 9 το βράδυ- η φωτιά συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της παλαιάς Μανωλάδας στο Κουνουπελάκι, έχοντας κάψει εκατοντάδες στρέμματα δάσους!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος