FOLLOW US: facebook twitter

Κοινός στόχος η αξιοποίηση της Τελετής Αφής: Τριμερή προγραμματική σύμβαση θα υπογράψουν ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας, η Περιφέρεια & το υπ. Πολιτισμού

Ημερομηνία: 13-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
-Τριμερή προγραμματική σύμβαση θα υπογράψουν ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Πολιτισμού
-Τη διπλή επιδίωξη εξήγησε ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που όμως αφήνει οφέλη στην ευρύτερη περιοχή μόνο για μία ημέρα, καθώς οι εκατοντάδες –ίσως και χιλιάδες- επισκέπτες από όλο τον κόσμο είτε έρχονται αυθημερόν είτε διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα το προηγούμενο βράδυ.

Επιδίωξη της δημοτικής αρχής Αρχαίας Ολυμπίας είναι να διευρύνει τόσο τον αριθμό των επισκεπτών, όσο –κυρίως- το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Αρχαία Ολυμπία, μέσα από τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την αναβάθμιση και την ανάδειξη της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ο προϋπολογισμός της τριμερούς σύμπραξης είναι 329.840 ευρώ και προβλέπει την υλοποίηση δράσεων σύγχρονου πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, το δεκαήμερο πριν από την τελετή της Αφής της Φλόγας (πχ. εκδήλωση Εκεχειρίας, Συναυλίες, παραστάσεις) και παράλληλες εκδηλώσεις όπως η Ημέρα Παγκόσμιας Ειρήνης, η Ολυμπιακή Ημέρα, η Ημέρα του ΟΗΕ, η διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, τιμητικών διακρίσεων -βραβεύσεων κλπ με ταυτόχρονη υπηρεσία μεταφραστικού συστήματος στις αίθουσες εκδηλώσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η υλοποίηση προγράμματος προβολής & επικοινωνίας, με προβολή και δημοσιοποίηση εκδηλώσεων (τηλεόραση, ραδιόφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφημερίδες, περιοδικά, κ.λπ.),  η παραγωγή δημιουργικού, η προετοιμασία και η διαμόρφωση χώρων δράσεων-εκδηλώσεων και υποδοχής κοινού μέσα από μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση απαραίτητων έργων που θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της λειτουργικότητας, της εικόνας και των παρεχόμενων υπηρεσιών της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνδυασμένες πολιτικές για την περαιτέρω ανάδειξη της Αρχ. Ολυμπίας

Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση έχει διάρκεια τριάντα έξι μηνών και φιλοδοξεί να επιτύχει τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο την αναβάθμιση του διεθνούς πολιτισμικού χαρακτήρα της Αρχαίας Ολυμπίας και ταυτόχρονα την προβολή και η προώθηση των σύγχρονων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

«Σκοπός της σύμβασης είναι η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και, ευρύτερα, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι στοχευμένες και συνδυασμένες πολιτικές που αφορούν στην περαιτέρω ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιου κέντρου πολιτισμού και οικουμενικών αξιών, ο εμπλουτισμός της τελετής της Αφής της Φλόγας με εκδηλώσεις σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που προβάλλουν και υποστηρίζουν διεθνώς την παρουσία της Χώρας, η γενικότερη τουριστική προβολή της περιοχής στο εσωτερικό και το εξωτερικό και ειδικότερα η προβολή της ως αυτοτελούς πολιτιστικού προορισμού, καθώς και η ενεργοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ειδικότερα της νέας γενιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο της σύμβασης. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με την εξαίρεση των ανατιθέμενων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρμοδιοτήτων.

«Είναι γνωστό σε όλους πως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός του κόσμου, με διεθνή απήχηση και επιρροή, έχει ως μήτρα και πηγή τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η τελετή σύμβολο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια για τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία λαμβάνουν χώρα και έχουν αφετηρία την Ιερά Άλτη. Γεγονότα που παρακολουθεί ζωντανά με δέος και σεβασμό όλος ο πλανήτης και αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα και ευκαιρία προβολής και διαφήμισης της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπάθησαν να εμπλουτίσουν με εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, εικαστικές εκθέσεις κλπ) πριν και μετά την τελετή της Αφής, το μεγάλο αυτό γεγονός και να προβάλουν παραγωγές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Σε συνέχεια των προσπαθειών αυτών, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας ρόλου ως Δήμος και με στόχο τη χάραξη στοχευμένων και συνδυασμένων πολιτικών που αφορούν στην περαιτέρω ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιου κέντρου πολιτισμού και οικουμενικών αξιών αλλά και τη γενικότερη τουριστική προβολή της περιοχής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εισηγηθήκαμε την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης στην Οικονομική Επιτροπή», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος