FOLLOW US: facebook twitter

Kοινός στόχος η επέκταση στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 15-09-2022 | Συντάκτης:

Τον σχεδιασμό της «Ολυμπίας Οδού» αποκάλυψε κατά τη χθεσινή περιοδεία στα εργοτάξια της Πατρών-Πύργου ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της εταιρίας, Παν. Παπανικόλας

-Τι ανέφερε στην Πρωινή για το τμήμα Πύργος-Αλφειός-Τσακώνα και τους κινδύνους από την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους

-Ικανοποίηση από Φαρμάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι επίκεινται διορθώσεις στις κορύνες της Πατρών-Πύργου

Ρεπορτάζ Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Τη σαφή και καθαρή πρόθεση της «Ολυμπίας Οδού» να φτάσει η Πατρών-Πύργου ως την Αρχαία Ολυμπία εξέφρασε χθες το μεσημέρι από το εργοτάξιο στο Γεράκι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Παπανικόλας, στο πλαίσιο περιήγησης δημοσιογράφων από ΜΜΕ της Αθήνας και της Δυτικής Ελλάδας στο έργο, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, η οποία ξεκίνησε από το εργοτάξιο στα Καμίνια Αχαΐας και ολοκληρώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

 Όπως τόνισε ο κ.Παπανικόλας, μόλις δεχθεί σχετική εντολή από το υπουργείο Υποδομών, η οι διαδικασίες για τη σύνδεση της Ολυμπίας με τον αυτοκινητόδρομο θα ξεκινήσουν άμεσα.

«Από την πλευρά τη δικιά μας, αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, να φτάσει δηλαδή ο δρόμος ως την Ολυμπία. Το έργο το δικό μας είναι μέχρι τον κόμβο του Πύργου και από εκεί και πέρα περιμένουμε εντολές από το Δημόσιο. Θα είναι χαρά μας να το συνεχίσουμε και να φτάσουμε και στην Αρχαία Ολυμπία», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Γεωργιόπουλος: “Η σύνδεση της Πατρών- Πύργου με την Ολυμπία είναι και δέσμευση του Πρωθυπουργού”

Η συγκεκριμένη επέκταση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά την επίσκεψή του στο  Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, από τον περασμένο Μάρτιο, να αναλάβει η «Ολυμπία Οδός» την εκπόνηση της μελέτης και να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου με 30 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται για τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τους αυτοκινητόδρομους, υπενθυμίζοντας και τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από την Ολυμπία τον Νοέμβριο του 2021.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο χωρίς μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις, που το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 17 χλμ, από τον κόμβο στις Κολιρέικες Παράγκες -όπου προβλέπεται να φτάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος- μέχρι την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο της επέκτασης μέχρι την Ολυμπία, ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να γίνει πρόταση προς το Υπουργείο Υποδομών να δώσει εντολή προς τον παραχωρησιούχο για εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Ν. Φαρμάκης: “ Η Ολυμπία οδός θα αποκτήσει το πραγματικό της περιεχόμενο φτάνοτας ως την Ολυμπία”

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, ο οποίος δήλωσε πως το έργο θα καταστεί έργο όταν ολοκληρωθεί αφ’ ενός και αφ’ ετέρου όταν η Ολυμπία Οδός θα αποκτήσει το πραγματικό της περιεχόμενο φτάνοντας μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

«Αυτό όμως είναι αντικείμενο που θα προέλθει μέσα από την μελέτη που κάνει η Ολυμπία Οδός και ασφαλώς από τις προτάσεις που θα γίνουν προς το αρμόδιο Υπουργείο. Φυσικά θα έχουμε λόγο κι εμείς σαν τοπική κοινωνία και σαν τοπική αυτοδιοίκηση για το πώς θα γίνει αυτή η πρόσβαση και  τι είδους θα είναι. Θα μιλάμε για μία νέα χάραξη, θα μιλάμε για σοβαρή βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, θα χρησιμοποιήσουμε τον κόμβο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως είναι χαραγμένος και προσχεδιασμένος στο υφιστάμενο της Ολυμπίας Οδού ή θα κάνουμε κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί παρά να είμαστε αισιόδοξοι για το γεγονός πως επίσης μετά από πολλά χρόνια έχουμε την εντολή για την συνέχιση του έργου μέχρι την Τσακώνα, μέσω της μελέτης που ανατέθηκε», επισήμανε.

Π. Παπανικόλας:«Σε τρεις μήνες έχουν γίνει τα πενταπλάσια από όσα σε πέντε χρόνια»

Κατά τη διάρκεια της μίνι περιοδείας στα εργοτάξια, ο κ. Παπανικόλας περιέγραψε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που ήδη καταγράφεται στις εργασίες.

Όπως ανέφερε, το έργο χωρίζεται σε δυο τμήματα, το Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαΐα και το Κάτω Αχαΐα-Πύργος, για το οποίο τόνισε πως είναι το σημαντικότερο από άποψη θανατηφόρων δυστυχημάτων, που πρέπει να τακτοποιηθεί και το μεγαλύτερο χιλιομετρικά . Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για το Κάτω Αχαΐα- Πύργος και 40 μήνες για το Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαΐα, το οποίο είναι δύσκολο καθώς πρέπει να κατασκευαστεί μέσα σε οικισμό και χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία.

«Κατασκευαστικά χωρίζεται σε τρία εργοτάξια που έχουν αναλάβει οι τρεις Έλληνες μέτοχοι του έργου (Αβαξ, Άκτωρ, ΤΕΡΝΑ) και τα οποία δουλεύουν ταυτόχρονα. Άλλες δυσκολίες είχε το καθένα και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα σύμβασης είμαστε και λίγο πιο μπροστά, στο 3,5% περίπου της προόδου των εργασιών. Σε αυτούς τους τρεις μήνες έχουν γίνει εργασίες πέντε φορές παραπάνω από αυτές που είχαν γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με τις προηγούμενες εργολαβίες. Η πιστοποίηση που κάναμε δηλαδή είναι ότι είναι 5 φορές από ό,τι είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί. Είναι το ξεκίνημα του έργου, υπάρχουν δυσκολίες που βρίσκουμε κατά την κατασκευή όπως η ποιότητα των υλικών ή  οι χωματουργικές εργασίες όπου περιμένεις το υλικό που βγάζεις από τις εκσκαφές να το χρησιμοποιήσεις στα τοιχώματα, αλλά δυστυχώς όταν σκάβουμε βρίσκουμε ότι το υλικό δεν είναι το καταλληλότερο για να χρησιμοποιηθεί για τοιχώματα, όπως το περιμέναμε», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικόλας

Πληθωρισμός και Πύργος-Τσακώνα

Απαντώντας σε ερώτηση της Πρωινής για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα, ο κ. Παπανικόλας τόνισε πως ξεκινά ήδη η αναθεώρηση της παλαιότερης μελέτης ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα της ανατολικής χάραξης, δίχως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταλήξει σε επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο κατασκευής του κόμβου του Πύργου, εφόσον εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση.

«Μας έχει δοθεί μια εντολή να αναθεωρήσουμε τη μελέτη στο τμήμα Πύργος-Αλφειός-Καλό Νερό-Τσακώνα με βάση τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα. Το κομμάτι αυτό υπάρχει ως επιλογή (option) στη σύμβαση παραχώρησης, είναι στο δικό μας έργο, όταν και όποτε αποφασίσει κάτι το Δημόσιο. Η εντολή είναι να εξεταστεί η ανατολική χάραξη και αυτό θα κάνουμε. Η άλλη επιλογή είναι ο υπάρχων δρόμος με επεμβάσεις οδικής ασφάλειας, από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Η σύγκριση και η επιλογή ανήκει και αυτή στο Δημόσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τμήμα Πύργος-Αλφειός υπάρχει στη σύμβασή μας και έχουμε και ολοκληρωμένες μελέτες. Είναι απόφαση του υπουργείου. Αν υπάρχει εντολή και βρεθεί χρηματοδότηση, θα το εντάξουμε».

Σχετικά με τον κινδύνους που απορρέουν από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της «Ολυμπίας Οδού» επισήμανε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών για τις σχετικές αναθεωρήσεις των τιμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ΄ευχήν.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο θέμα σε όλα τα κατασκευαστικά εργοτάξια με την αύξηση του κόστους. Το συζητάμε με το υπουργείο, υπάρχει κατανόηση. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, που διαβεβαιώνει για τις νέες τιμές που ισχύουν. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα τακτοποιηθεί και θα συνεχίσουμε κανονικά την κατασκευή όπως έχει ξεκινήσει», ανέφερε.

Ικανοποίηση από Φαρμάκη για το έργο και βελτιώσεις στην υφιστάμενη Πατρών- Πύργου

Την ικανοποίησή του για τη γρήγορη πρόοδο των εργασιών στο νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή ξενάγηση στα εργοτάξια του έργου, κάνοντας λόγο για ένα έργο που η τοπική κοινωνία το περίμενε για πολλές δεκαετίες και το οποίο είναι  μπροστά από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα.

«Δεν ακούμε συχνά κάτι τέτοιο σε δημόσια έργα και δεν μπορώ να μην το επισημάνω» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι σε τρεις μήνες έχει ήδη εκτελεστεί πολλαπλάσιο έργο από αυτό που είχε γίνει την προηγούμενη πενταετία, δικαιώνει τις επιλογές που έγιναν ως προς τη διαδικασία κατασκευής του νέου οδικού άξονα.

 Επεσήμανε, ωστόσο, πως η ολοκλήρωση του έργου και η σύνδεσή του με την Ολυμπία θα είναι η κατάληξη που θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων και τους πολύχρονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις μελέτες που ξεκινούν για την επέκταση της Πατρών – Πύργου μέχρι το Καλό Νερό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει πλέον ορατός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Βελτιωτικές αλλαγές στην υφιστάμενη Πατρών- Πύργου και σχόλιο Φαρμάκη για τις κορύνες

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σχολίασε και τα έργα στην υφιστάμενη Πατρών-Πύργου, για τα οποία υπάρχει συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, αποκαλύπτοντας ότι δρομολογούνται βελτιωτικές αλλαγές.

 «Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή. Μιλάμε για ένα οδικό δίκτυο το οποίο μας κόστιζε σχεδόν καθημερινά σε ανθρώπινες ζωές, σε σωματική ακεραιότητα και φυσικά υλικές ζημιές από τα τροχαία ατυχήματα. Γι’ αυτό, η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει από το Υπουργείο τη σημαντική αναβάθμιση του οδικού άξονα έως ότου κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος. Το υπουργείο ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και για τον λόγο αυτό διέθεσε το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για μία μεγάλη και σημαντική παρέμβαση βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Είχαμε την ευκαιρία, περιηγούμενοι στο οδικό δίκτυο, να διαπιστώσουμε την ποιότητα του οδοστρώματος και να την συγκρίνουμε με την πρότερη κατάσταση», επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια δεν παραβλέπει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει και ορισμένα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, τα οποία έχουν ήδη επισημανθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών.

«Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός πως υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών, τις οποίες έχουμε διαπιστώσει και επισημάνει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, από το περασμένο τρίμηνο όταν και έγινε η πρώτη συνάντηση των αντιπεριφερειαρχών Αχαΐας και Ηλείας με τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου. Το ένα ζήτημα αφορά την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των αστικών περιοχών μέσα από τις οποίες διέρχεται το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Τα χωριά που εξυπηρετούνται ένθεν κακείθεν του δρόμου παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία ως προς την διέλευση. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το πλάτος της απόστασης μεταξύ των κορυνών ανά ρεύμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ανά περίπου 2 χλμ έχουμε εναλλαγή από μία σε δύο λωρίδες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσπέρασης και ελάφρυνσης του οδικού φορτίου. Αυτό όμως προφανώς δεν φτάνει, όπως όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε, καθώς υπάρχει η κυκλοφορία γεωργικών μηχανημάτων και εμπορικών αυτοκινήτων λόγω της παρουσίας αρκετών μεταποιητικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Αυτό καθιστά πάρα πολύ επείγουσα και επιτακτική την παρέμβαση στην υφιστάμενη μελέτη και φυσικά στο ίδιο το έργο», εξήγησε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε πως η πληροφόρησή του είναι ότι έχει δρομολογηθεί η τροποποίηση της αρχικής μελέτης προς την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η περιφέρεια, καταθέτονας την προσωπική του άποψη για περισσότερους κόμβους, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

 «Η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πως δουλεύεται αυτή η τροποποίηση της μελέτης, ακριβώς στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα και εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω μια προσωπική άποψη: χρειάζονται περισσότεροι κόμβοι ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουμε προτείνει στο Υπουργείο ώστε να μελετήσει στην όποια παρέμβασή του. Φυσικά η κόκκινη γραμμή είναι μία: η ανθρώπινη ζωή, η διαφύλαξή της και η αύξηση της οδικής ασφάλειας», τόνισε.

Β. Γιαννόπουλος: «Το έργο βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συμμετείχε στην ξενάγηση που διοργάνωσε η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, στα εργοτάξια κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος», με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Δρ. Παναγιώτη Παπανικόλα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

   «Σήμερα είχαμε τη χαρά να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την πραγματική πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου και σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Οι εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, σε πολύ μεγάλα τμήματα, σε όλα τα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί τόσο στα όρια της Αχαΐας όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί και από το Υπουργείο Υποδομών και από την ίδια την Κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού. Πλέον, βλέπουμε το νέο αυτοκινητόδρομο να παίρνει σάρκα και οστά.

   Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, να ελέγχουμε και να πιέζουμε για την ολοκλήρωσή του. Αυτό κάναμε το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αυτό κάναμε σήμερα εδώ σε αυτή την αυτοψία, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι τη στιγμή που το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Επίσκεψη και από Αυγερινοπούλου στα εργοτάξια

Στο εργοτάξιο στο Γεράκι βρέθηκε και η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου, με αφορμή και την επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, κ. Παναγιώτη Παπανικόλα. Διαπιστώσαμε με χαρά ότι το σπουδαίο αυτό έργο για τον τόπο μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα έργα προχωρούν εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Αναμένουμε, συνεπώς, την ολοκλήρωσή του, ακριβώς, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή, εντός 36 μηνών από την έναρξη των κατασκευών, ήτοι Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2025.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, για την προτεραιοποίηση αυτού του έργου και την προσωπική μέριμνα που επέδειξαν για την επανένταξη της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ως προς το τμήμα Πάτρα – Πύργος και την ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου στο Νομό μας. Θερμότατα τους ευχαριστώ και για την πολιτική προτεραιότητα που αποδίδουν, επίσης, στον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, του οποίου η μελέτη έχει ανατεθεί στην παραχωρησιούχο εταιρεία Ολυμπία Οδό για επικαιροποίηση. Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Πύργου – Καλού Νερού – Τσακώνα θα ολοκληρωθεί το δι-ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα δίκτυο ζωής, δίκτυο ανάπτυξης! Καλωσορίζω, επίσης, τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, και των Αντιπεριφερειαρχών μας, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Με την στενή συνεργασία της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας αναβαθμίζουμε τις υποδομές μεταφορών στο Νομό μας, ενισχύουμε την οδική ασφάλεια και δημιουργούμε τις συνθήκες για την επίτευξη της ανάπτυξης στην Ηλεία», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος