FOLLOW US: facebook twitter

Κοινωνικό μέρισμα: Βροχή οι απορρίψεις από το koinonikomerisma.gr

Ημερομηνία: 18-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να μπουν στο σύστημα μέχρι 26 Δεκεμβρίου

Οργή και πικρή ειρωνεία έχουν προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα τα κριτήρια της κυβέρνησης για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, με αποτέλεσμα να μοιράζονται 175 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 250.000 νοικοκυριά, ενώ πέρσι για τον ίδιο σκοπό είχαν δοθεί 780 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα ενεργοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο έχει προκαλέσει βροχή διαμαρτυριών και καταγγελιών.  Χιλιάδες δικαιούχοι που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτονται από το koinonikomerisma.gr και την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολογία.

Αμέτρητα είναι τα μηνύματα στα socialmedia που διαμαρτύρονται ότι ενώ καλύπτουν όλα τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα 2019, όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr τους απορρίπτει χωρίς καν να τους αναφέρει τον λόγο της απόρριψης, βυθίζοντας τους ενδιαφερόμενους στο σκοτάδι.

Η ΗΔΙΚΑ ενώ άνοιξε την πλατφόρμα για αιτήσεις, δεν φρόντισε καν να δώσει οδηγίες για την υποβολή, αλλά ούτε και είχε κάνει πρόβλεψη στο σύστημα με την υποβολή της αίτησης, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται ένας μη δικαιούχος.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται ότι απορρίπτονται δικαιούχοι ΑμεΑ που η κοινή υπουργική απόφαση τους εντάσσει ανεξαιρέτως, με μοναδική προϋπόθεση να λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι δικαιούχοι δεν είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά μόνο αυτοί που λαμβάνουν το παραπάνω προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στην κατηγορία των ανέργων, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, με πολλούς από τους δικαιούχους που ορίζει πάντα η ΚΥΑ να τίθενται εκτός χορήγησης.

Επίσης μόνο κατάφωρη αδικία μπορεί να χαρακτηριστεί, το ότι όσοι απέκτησαν παιδί εντός του 2019 δεν μπορούν να το προσθέσουν στο νοικοκυριό τους και την οικογένεια τους αφού η ΗΔΙΚΑ αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 που αφορούν τα εισοδήματα του 2018 με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται τα νεογνά στον αριθμό των μελών στις οικογένειες.

Μια ακόμη φετινή πρωτοτυπία είναι, ότι κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των αναγνωστών στην προσπάθεια τους να βρουν άκρη και αιτία για την απόρριψη τους επικοινωνούν με κάθε πρόσφορο μέσο με την ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ αλλά και οι δύο φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι.

Η ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για ποιους λόγους ενώ η υπουργική απόφαση τους καθιστά δικαιούχους το σύστημα τους απορρίπτει και τίθενται αυτομάτως και μάλιστα χωρίς εξήγηση.

Η συμπλήρωση του IBAN είναι αρκετή για όσους είναι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα . Ειδικότερα όταν κάποιος μπει στο koinonikomerisma.gr απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet και στην συνέχεια του βγάζει αν είναι δικαιούχος την συμπλήρωση του IBAN του λογαριασμού ενώ αν δεν είναι δικαιούχος γράφει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν πληροί κάποιος τα κριτήρια.

Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΟΙΚ προτείνει να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος