FOLLOW US: facebook twitter

Κλιματική αλλαγή: Τα ζώα αλλάζουν σχήμα για να αντέξουν στις ακραίες θερμοκρασίες

Ημερομηνία: 08-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Αρκετά ζώα αλλάζουν σχήμα στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα θερμόαιμα είδη αναπτύσσουν μακρύτερα πόδια, ράμφη και αυτιά, για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, ανεξάρτητα από το φαινόμενο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ερευνητές επισημαίνουν πως η προσπάθεια προσαρμογής των ζώων, στην κλιματική αλλαγή, δεν συνεπάγεται και την επιτυχή ανταπόκριση στις αντίξοες καιρικές προκλήσεις.

Αν τα ζώα δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, πιθανότατα να υπερθερμανθούν και να πεθάνουν.

Μερικά είδη που επιβιώνουν σε θερμότερα κλίματα έχουν εξελιχθεί ιστορικά για να έχουν μεγαλύτερα ράμφη ή αυτιά για να απαλλαγούν από υψηλές θερμοκρασίες ευκολότερα.

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγαλύτερο φτερό, αυτί ή ράμφος σε σχέση με το μέγεθος του σώματος του ζώου προσδίδει στα μικρότερα μεγαλύτερη επιφάνεια, που μειώνει την υπερβολική θερμότητα.

Ανάπτυξη 4 ως 10% παρατηρείται σε αρκετά είδη παπαγάλων στην Αυστραλία, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι δύσκολο να θέσουμε το κλίμα ως τη μόνη αιτία αλλαγής μορφής των ζώων, καθώς οι συνέπειες των εκτοξευμένων θερμοκρασιών είναι φανερές και σε άλλες περιπτώσεις όπως: σε είδη ποντικιών, που εξελίσσονται για να έχουν μακρύτερες ουρές ή και στις νυχτερίδες που σε ζεστά κλίματα αναπτύσσουν μεγαλύτερα φτερά.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αλλαγή μορφής είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται.

Φέτος, ορισμένες χώρες κατέγραψαν τις θερμοκρασίες ρεκόρ – με τον Ιούλιο να καταγράφεται ως ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος