FOLLOW US: facebook twitter

“Κλείδωσε” τον τίτλο ο Ολυμπιακός, “διπλό” στην Τούμπα

Ημερομηνία: 07-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Με το… καλημέρα των πλέι οφ, ο Ολυμπιακός «σφιχταγκάλιασε» το πρωτάθλημα καθώς επικράτησε με 1-0 στην Τούμπα του ΠΑΟΚ και… εκτόξευσε την διαφορά στο +17! Ο Ελ Αραμπί σκόραρε για άλλη μια φορά από ασίστ του Βαλμπουενά.

Ο Ολυμπιακός πέρασε για δεύτερη φορά από την Τούμπα με το ίδιο τρόπο, με το ίδιο σκορ (0-1) και μπορεί να λέει ότι δύσκολα θα τον σταματήσει κάποιος στο δρόμο προς τον τίτλο. Για τον ΠΑΟΚ όλα πήγαν στραβά, άργησε να βρει ρυθμό και όταν τον βρήκε, έπεσε πάνω στο «ερυθρόλευκο» τείχος.

Ετσι ξεκίνησαν το ντέρμπι

Αναμενόμενο ήταν το σχήμα του Αμπέλ Φερέιρα, που επέλεξε τον Ομάρ Ελ Καντουρί, αντί του Δημήτρη Πέλκα, για το αριστερό άκρο της επιθετικής γραμμής του ΠΑΟΚ. Στα δεξιά ξεκίνησε ο Λημνιός, ενώ στην κορυφή επιλέχθηκε ο Άκπομ αντί του Σφιντέρσκι, με τον Μπίσεσβαρ πίσω από τον Άγγλο φορ. Ένα τρικ που δεν έπιασε.

Απ’ εκεί και πέρα ο Βιεϊρίνια επέστρεψε, αντί του τιμωρημένου Γιαννούλη, στο αριστερό άκρο της άμυνας. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν το δίδυμο Μίσιτς-Μαουρίσιο. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης κάθισε κάτω από τα δοκάρια, με τους Μάτος, Βαρέλα, Μιχάι, Βιεϊρίνια να απαρτίζουν την τετράδα της άμυνας.

Προβλεπόμενη και η ενδεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς με τον Ματιέ Βαλμπουενά να είναι βασικός. Οι υπόλοιποι: Ο Σα κάτω από τα δοκάρια, Σεμέδο και Μπα οι δύο στόπερ, Ομάρ Ελαμπντελαουί και Τσιμίκας τα δύο άκρα στην άμυνα, οι τρεις του κέντρου Μπουχαλάκης, Καμαρά και Γκιγιέρμε και άκρα με Βαλμπουενά – Μασούρα, με τον Ελ Αραμπί να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

Νωρίς έπιασε δουλειά η γραμμή του VAR

Με το… καλησπέρα, μετά από δύο μακρινά σουτ που δεν ενόχλησαν τους τερματοφύλακες, είχαμε την πρώτη φάση (7’) και την πρώτη χρήση του VAR. Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν -προς στιγμή- τη δεύτερη στημένη μπάλα και την υπεροχή τους στον αέρα, σκόραραν με τον Ελ Αραμπί, που δεν έκανε κανένα φάουλ στον Πασχαλάκη (ολέθριο λάθος), αλλά μετά από τη χρήση, για πρώτη φορά της γραμμής οφσάιντ, ο σκόρερ του Ολυμπιακού φάνηκε ότι ήταν ελάχιστα πιο μπροστά και το γκολ δεν μέτρησε.

Νέο λάθος, νέο γκολ-καρμπόν

Ο ΠΑΟΚ έδινε πολλές στατικές φάσεις στον Ολυμπιακό κι αυτό ήταν από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να λύσει στο ξεκίνημα του ντέρμπι. Μαζί και τα ατομικά λάθη των παικτών του. Κι αν το VAR γλίτωσαν την γκάφα του Πασχαλάκη, δεν ίσχυσε το ίδιο για τον Βιεϊρίνια. Στο 23’ ο αρχηγός του «Δικεφάλου» έκανε τραγικό διώξιμο, ουσιαστικά έδωσε πάσα στον Βαλμπουενά. Ο Γάλλος με μια ακόμη ασίστ σέρβιρε στον Ελ Αραμπί που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (0-1). Φάση επαναλαμβανόμενη σε κλασική επίθεση του Ολυμπιακού, μετά από κλέψιμο της μπάλας.

Οι Πειραιώτες έχοντας κερδίσει κατά κράτος τη μάχη της μεσαίας γραμμής απείλησαν στο 29’ με το δυνατό σουτ του Μασούρα (έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ ο Πασχαλάκης), το έκαναν και με τον Μπουχαλάκη (αυτή τη φορά ήταν ο Βαρέλα που έδιωξε σωτήρια) με τους «ασπρόμαυρους» να μην μπορούν να πατήσουν στην περιοχή του Σα. Οι Μίσιτς και Μαουρίσιο έμοιαζαν χαμένοι στη μεσαία γραμμή, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να μην μπορεί να απειλήσει. Από το 35’ ο Φερέιρα κάτι πήγε να αλλάξει, φέρνοντας τον Μπίσεσβαρ αριστερά και τον Ελ Καντουρί στον άξονα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, απείλησε με το γυριστό τακουνάκι του Άκπομ να στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ (42’) και τον Μάτος να ανησυχεί τον Σα που δεν μπλόκαρε σταθερά στο γύρισμα του Βραζιλιάνου (45’).

Κατοχή ο ΠΑΟΚ, αλλά…

Η συνολική εικόνα του πρώτου μέρους έδειχνε ότι ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο χορτάρι της Τούμπας πιο έτοιμος, ο «Δικέφαλος» άργησε να βρει ρυθμό, δεν είχε ένταση στο παιχνίδι του, ενώ πλήρωσε τα σοβαρά ατομικά λάθη των παικτών του.

Ο Βιεϊρίνια έψαξε από τα 40 μέτρα την ισοφάριση (54’), με την εικόνα του ΠΑΟΚ να είναι σχετικά βελτιωμένη στο ξεκίνημα του β’ μέρους, έστω κι αν ο Φερέιρα δεν άλλαξε πρόσωπα, απλά ανέβασε τις γραμμές του σε μια προσπάθεια να πιέσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα, που ήταν καλά στημένη και κρατούσε με σχετική άνεση το προβάδισμα στο σκορ. Αν του έβγαινε κάποια κόντρα δε θα έλεγε όχι, έδειχνε πάντως να συμβιβάζεται με το 0-1.

Με την είσοδο Πέλκα και Σφιντέρσκι στο ματς, αντί Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί, ο Φερέιρα ανακάτεψε την τράπουλα, έπαιξε με δύο καθαρόαιμους φορ και έψαξε να βάλει  ένταση στο παιχνίδι της ομάδας του. Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ έκλεισε τις πέντε αλλαγές του (Εσίτι, Ροντρίγκο και ο νεαρός Τζόλη) σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση. Την ίδια ώρα που ο Μαρτίνς δέχθηκε ένα πλήγμα με τον τραυματισμό του Μπα. Και πάλι, φάση, δεν έκαναν οι γηπεδούχοι…

MVP: Ο Ελ Αραμπί απέδειξε και πάλι το πόσο σημαντικό είναι να έχει μία ομάδα έναν φορ υψηλού επιπέδου. Όπως έγραψε και ο Δ. Τομαράς στο live «με διαφορά ο τοπ στράικερ στο ελληνικό πρωτάθλημα».

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Καρμπόν εμφάνιση από τον Βαλμπουενά στην Τούμπα, ο Γάλλος αποδείχθηκε και πάλι καθοριστικός στο ντέρμπι.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Πολύ κακό παιχνίδι, όπως και σ’ αυτό της κανονικής διάρκειας, από τον Μαουρίσιο. Ο Βραζιλιάνος έμοιαζε χαμένος στη μεσαία γραμμή, όσο αγωνίστηκε.

Η ΓΚΑΦΑ: Τραγικό διώξιμο του Βιεϊρίνια που δεν το συγχωρέσανε Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί στη φάση του 0-1.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Παπαπέτρου (Αθηνών) συμβουλεύτηκε το VAR στη φάση του γκολ που πέτυχε ο Ελ Αραμπί και τελικά δεν μέτρησε με τη γραμμή να δείχνει ότι ο επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν ελάχιστα πιο μπροστά στην πρώτη και πιο δύσκολη φάση που είχε σ’ ολόκληρο το 90λεπτο.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Εφτανε και παραέφτανε στον Ολυμπιακό το γκολ που βρήκε με τον μόνιμο σκόρερ του, Ελ Αραμπί, με τους «ερυθρόλευκους» να κρατάνε με ευκολία το υπέρ τους σκορ από το 23ο λεπτό μέχρι το τέλος. Ο ΠΑΟΚ μετά από την ήττα στην πρεμιέρα μπήκε σε περιπέτειες ακόμη και για τη δεύτερη θέση. Μια ομάδα αργή, δίχως ένταση στο παιχνίδι της, δίχως ατομικές ενέργειες, μια ομάδα που πρέπει να αλλάξει πολλά.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος (74’ Ροντρίγκο), Βαρέλα, Μιχάι, Βιεϊρίνια, Μίσιτς, Μαουρίσιο (74’ Εσίτι), Λημνιός, Ελ Καντουρί (68’ Σφιντέρσκι), Μπίσεσβαρ (68’ Πέλκας), Άκπομ (74’ Τζόλης).

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα (75’ Σισέ), Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (84’ Γκασπάρ), Γκιγιέρμε, Βαλμπουενά (83’ Φορτούνης), Μασούρας (72’ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (84’ Χασάν).

Πηγή: gazzetta.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος