FOLLOW US: facebook twitter

Πόλεις και κεφαλοχώρια στην Ηλεία δίχως τράπεζα!: Κλείνουν ακόμα τέσσερα υποκαταστήματα και υπάρχει και παρελθόν αλλά και… μέλλον!

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
Τίτλοι τέλους για την Τράπεζα Πειραιώς στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ανδρίτσαινα
-Αγώνας δρόμου από τις δημοτικές αρχές ακόμα και για ένα ΑΤΜ με… ενοίκιο!

Ισχυρό πλήγµα, µε σαφή οικονοµικό και κοινωνικό αντίκτυπο, συνιστά για πολλές περιοχές της χώρας το κλείσιµο ιστορικών καταστηµάτων στο οποίο προβαίνουν αυτές τις µέρες οι µεγάλες τράπεζες. Μια επιλογή στο πλαίσιο του εξορθολογισµού, όπως λέγεται, των δαπανών και της προσαρµογής του δικτύου στα νέα τεχνολογικά δεδοµένα.

Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στα λεγόµενα κεφαλοχώρια της περιφέρειας κι έχει να κάνει µε την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν λάβει το τελευταίο διάστηµα οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες προχωρούν στο κλείσιµο 53 και 41 καταστηµάτων αντίστοιχα. Το µεγαλύτερο µέρος αυτού του δικτύου αφορά σε καταστήµατα εγκατεστηµένα σε επαρχιακές πόλεις και κωµοπόλεις, πολλά εκ των οποίων έχουν συνδέσει το όνοµά τους µε την αγροτική ανάπτυξη και την κοινωνική ευηµερία στις αντίστοιχες περιοχές.

Στην Ηλεία με απόφαση της Πειραιώς  έκλεισαν ήδη ή κλείνουν  πέρα το ένα κατάστημα του Πύργου στον ΟΤΕ,  το κατάστημα της Αρχαίας Ολυμπίας  με ότι αυτό συνεπάγεται για μια τουριστική περιοχή και  σταματά η εξυπηρέτηση απο το Κινητό Συνεργείο της Ανδρίτσαινας, ενώ  με απόφαση της Εθνικής Τράπεζας  καταργείται το κατάστημα της Κυλλήνης.  Να σημειώσουμε ότι τα νέα λουκέτα έρχονται να προστεθούν σε άλλα που έχουν βάλει οι τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του καταστήματος της Πειραιώς στο Βαρθολομιό που ακολούθησε εκείνο της Ανδραβίδας, με αποτέλεσμα δύο πόλεις του Κάμπου να μην έχουν υποκατάστημα Πειραιώς.

Σε αρκετά κεφαλοχώρια γίνεται “μάχη” ακόμα και την τοποθέτηση  ενός ΑΤΜ για το οποίο μάλιστα οι τράπεζες ζητούν… ενοίκιο, χαρακτηριστικό είναι το σίριαλ με το ΑΤΜ στη Δίβρη, ενώ  δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας με επιστολή του στην Εθνική Τράπεζα ζήτησε την τοποθέτηση ΑΤΜ εκτός από την Δίβρη, στο Λάλα και στο Πανόπουλο για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για τις συναλλαγές τους.

Δυσκολία προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες

Η λογική των τραπεζών δεν λαμβάνει υπόψη τις ότι οι  δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως το e-banking,  δεν συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών, αλλά και τη δυσκολία προσαρµογής των τοπικών κοινωνιών στα νέα δεδοµένα. Το πρόβληµα γίνεται µεγαλύτερο για το πελατολόγιο µεγάλης ηλικίας, τον αγροτικό πληθυσμό αλλά  και τις ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες, κατηγορίες οι οποίες, είναι πολύ δύσκολο να εξοικειωθούν µε τα νέα τεχνολογικά δεδοµένα, ενώ λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων  δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα καταστήµατα των µεγάλων πόλεων.

Το μεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικά για την ύπαιθρο, εντοπίζεται στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία συµπεριέλαβε πριν από λίγα χρόνια στο δίκτυό της τα καταστήµατα της Αγροτικής Τράπεζας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνονται για τις επιδοτήσεις και κάθε είδους ενίσχυση, ενώ όλες τους τις συναλλαγές τις κάνουν στην Πειραιώς, από τις συντάξεις έως τα αγροτικά δάνεια που εξυπηρετούν.  Ετσι στην Ηλεία, ο αγροτικός πληθυσμός των ορεινών περιοχών έχει αυτή τη στιγμή το  σοβαρότερο θέμα από τις ανακατατάξεις που γίνονται.

Κοντά σ’ αυτά υπάρχουν και περιοχές που εξυπηρετούσαν κινητά συνεργεία, όπως για παράδειγμα της Ανδρίτσαινας που προαναφέραμε για την Τράπεζα Πειραιώς,  τα οποία επίσης διακόπτουν τη λειτουργία τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος