FOLLOW US: facebook twitter

Κλείνει η «κερκόπορτα» για Αιολικό Πάρκο στο Σκιαδοβούνι

Ημερομηνία: 11-04-2022 | Συντάκτης:

Την ανάκληση απόφασης του ΠΕΣΠΑ ενέκρινε το περ/κό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Φρένο» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού πάρκου στην περιοχή Σκιαδοβούνι, μεταξύ των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ερυμάνθου, βάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς σε προχθεσινή έκτακτη διά περιφοράς συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση ανάκλησης-επανεξέτασης της θετικής γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, το ΠΕΣΠΑ συνεδρίασε την Πρωταπριλιά και γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού στο Σκιαδοβούνι, χάρη στη θετική ψήφο αναπληρωματικού μέλους της επιτροπής που τυγχάνει υπηρεσιακός παράγων της Περιφέρειας, και επισήμανε πως για το συγκεκριμένο θέμα η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως αρνητικά έχουν γνωμοδοτήσει επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερυμάνθου.

«(…)Η ψήφος υπηρεσιακού παράγοντα της Π.Δ.Ε. που τυγχάνει αναπληρωματικό μέλος του ΠΕ.Σ.Π.Α., εκφράζει προσωπική του άποψη δεν αντικατοπτρίζει την άποψη της Π.Δ.Ε. καθώς η ψήφος αυτή είναι αντίθετη με την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του περιφερειακού συμβουλίου, πολύ περισσότερο που απουσίαζε -λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος- ο υπηρεσιακός παράγων που τυγχάνει τακτικό μέλος αυτής και είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για το υπό κρίση θέμα, συντρέχει λόγος υποβολής αίτησης επανεξέτασης. Περαιτέρω τίθεται θέμα εναρμόνισης της ψήφου του μέλους του ΠΕ.Σ.Π.Α. με την άποψη που εκφράστηκε ομόφωνα από το αρμόδιο συλλογικό όργανο της Π.Δ.Ε., ώστε να αποτυπωθεί με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης β βαθμού. Θα πρέπει το θέμα να επανεξεταστεί με την παρουσία και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Γενικού Διευθυντή που αποτελεί τακτικό μέλος του Συμβουλίου και θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιό μας», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Το Σώμα ενέκρινε την υποβολή αίτησης ανάκλησης-επανεξέτασης της απόφασης του ΠΕ.Σ.Π.Α. προς υποστήριξη του σκεπτικού της ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. απόφασης 03/2022 ΑΔΑ: 63ΩΧ7Λ6-32Π) ώστε να ληφθεί νέα εναρμονισμένη με αυτό απόφαση. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά την εγκατάσταση και τη λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 37,8 MW και συνοδά έργα οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης και Υποσταθμού ανύψωσης τάσης, στη θέση «ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ» των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μ.Α.Ε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος