FOLLOW US: facebook twitter

«Κλείδωσε» η χάραξη για τον δρόμο Αρχ. Ολυμπία-Θάλασσα

Ημερομηνία: 23-12-2020 | Συντάκτης:
Στόχος η άμεση χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του

Στο στάδιο της εκπόνησης οριστικής μελέτης αναμένεται να μπει το προσεχές χρονικό διάστημα η κατασκευή του οδικού τμήματος  που θα ενώσει την Αρχαία Ολυμπία με την παραλιακή ζώνη της νότιας Ηλείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών κατέληξαν στην οριστική επιλογή χάραξης, ύστερα από εξέταση όλων των επιλογών.

Η χάραξη που προκρίνεται, προβλέπει την κατασκευή δρόμου περίπου 10 χλμ που θα ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στην Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού, ανάμεσα στο Καλλίκωμο και το Ανεμοχώρι, στο ύψος των Ραχών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με γέφυρα ανάντη του φράγματος Αλφειού.

Παρότι αρχικά από την πλευρά της Περιφέρεια και των εμπλεκόμενων δήμων είχε εκφραστεί εμμέσως προτίμηση για νοτιότερη απόληξη του δρόμου, κοντά στη διασταύρωση των Κρεστένων, βασισμένη σε παλαιότερη μελέτη της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηλείας, το υπουργείο Υποδομών φαίνεται πως κατέληξε σε διαφορετική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», αυτό έγινε για λόγους λειτουργικούς, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, για λόγους οικονομικούς, καθότι το κόστος θα είναι μικρότερο, και για λόγους περιβαλλοντικούς.

Επιπλέον, εξετάζεται και η περαιτέρω σύνδεση του δρόμου, ώστε να οδηγεί απευθείας στη θάλασσα, με την παραλία των Ραχών να θεωρείται πιθανότερη επιλογή.

Ασφαλής προσδιορισμός του συνολικού κόστος του έργου δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, ωστόσο οι πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30 με 40 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό θα είναι πιο σίγουρο όταν εκπονηθεί η οριστική μελέτη.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Πρωινής» και δήλωσε πως τη δεδομένη στιγμή προέχει η ταχεία εκπόνηση της οριστικής μελέτης για να ξεκινήσει και η προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, αφού θα δώσει άλλη προοπτική στην οικονομία της Ηλείας. Το υπουργείο μας ενημέρωσε για την επιλογή που έκανε και την οποία θεωρεί ως την βέλτιστη, ωστόσο είμαστε ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής προμελέτης. Σημασία έχει να προωηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, για να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι δημόσιος και στόχος μας είναι να εντάξουμε το έργο είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης είτε στην επόμενη προγραμματική περίοδο», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος