FOLLOW US: facebook twitter

«Κλείδωσαν» για 25 Ιουνίου οι νέες εκλογές

Ημερομηνία: 23-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην ΠτΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Παρών δηλώνει ο Τσίπρας, εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών την Κυριακή 25 Ιουνίου, καθώς χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  παρέδωσε τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δhμοκρατίας, KατερίναΣακελλαροπούλου, τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, είχε βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή όπου και ενημέρωσε την Πρόεδρο πως δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης.

 «Οι χθεσινές εκλογές αποτελούν βήμα ωριμότητας», στάθηκε στην αύξηση συμμετοχής στη διαδικασία, στο γεγονός ότι ψήφισαν για πρώτη φορά οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και στην «έκδοση των αποτελεσμάτων σε χρόνο ρεκόρ», όπως είπε. «Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και την Τρίτη 30 Μαΐου θα διαλυθεί, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν εγκαταλείπω τη μάχη»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα στις  11 το πρωί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε θα την αποδεχθεί.

Μία ημέρα μετά τις εκλογέςσυνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτιμηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα και να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη στη μέση ενός δύσκολου αγώνα και τόνισε ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣ

«Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» ανέφερε μεταξύ άλλων

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πρωταθλητές του θράσους που συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία». «Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.
Η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της χάρις τον χρυσό χορηγό της. Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη (…) “Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο.
Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος