FOLLOW US: facebook twitter

Κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Πύργου για τη θεομηνία

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
-«Ευέλικτη διαδικασία ανάθεσης έργων και εξοικονόμηση χρόνου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών» δήλωσε ο Δήμαρχος Τ. Αντωνακόπουλος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι και τις 20 Μαΐου 2020, κηρύχθηκε και επίσημα ο Δήμος Πύργου για τη θεομηνία που έπληξε την πόλη και τα χωριά στις 20 Νοέμβρη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αστικές υποδομές.

Την υπογραφή της απόφασης, ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι ήταν «αναμενόμενη» μετά τη θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη και την υποστήριξη του αιτήματος από τους Βουλευτές και ιδιαίτερα του Κώστα Τζαβάρα αλλά και τον συνοδευτικό τεχνικό φάκελο που κατέθεσαν.

Όπως εξήγησε, με την απόφαση αυτή, γίνεται πιο ευέλικτη η διαδικασία ανάθεσης έργων, εξοικονομώντας χρόνο που σε κανονικές συνθήκες απαιτούνται 5 και 6 μήνες για την εγκατάσταση των εργολάβων.

Ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι οι ζημιές που έγιναν ήταν πολύ σημαντικές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και αστικές υποδομές και πως θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες για οικοσκευές, εμπορεύματα και κτίρια, υποστηρίζοντας πως θα διεκδικήσουν περεταίρω κονδύλια από αυτά που έχουν και «τρέχουν» για την αποκατάσταση ζημιών σε αστικές υποδομές. «Πρέπει να φτιάξουμε τη γέφυρα που οδηγεί από Κουζούλι προς Βροχίτσα που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, έχουμε τεράστιες ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στο εσωτερικό αστικό δίκτυο αλλά και ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Αμέσως κινήσαμε τη διαδικασία ενεργοποίησης των μνημονίων συνεργασίας με ιδιώτες εργολάβους, ήδη αρκετά μηχανήματα δουλεύουν παντού ως προσφορά πρώτων βοηθειών και αποκατάστασης των ακραίων βλαβών σε όλα τα δίκτυα. Έχουμε ήδη 4 μικρές εργολαβίες για όλες τις δημοτικές ενότητες και παράλληλα τρεις εργολάβους ιδιώτες μέσα από τα μνημόνια και τώρα θα ενεργοποιήσουμε με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρυχθήκαμε και άλλες εργολαβίες. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και εμείς ως αυτοδιοίκηση σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να διεκδικούμε το βαθμό τελειότητας γιατί οι θεομηνίες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά από τους ανθρώπους. Αλλά τουλάχιστον να αντιμετωπίζουμε επαρκώς και έγκαιρα εκείνες τις ζημιές που καθιστούν τη ζωή μας δύσκολη».

Επιπλέον, ο κ. Αντωνακόπουλος, τόνισε ότι λόγω χειμώνα, θα λειτουργήσουν προληπτικά, αποκαθιστώντας πλήρως την απορροή σε ορισμένα κανάλια ώστε να είναι απαλλαγμένα από εμπόδια και φράγματα ενώ θα αποκαταστήσουν τη στοιχειώδη βατότητα δρόμων παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται. «Η πόλη μας επειδή είναι στην επιφάνεια της θάλασσας κτισμένη, έχει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Μετά από αυτή τη κήρυξη, τεκμηριώνουμε ένα δικαίωμα για γενναία αντιπλημμυρικά στην περιοχή. Είχαμε βάλει 500.000 για μελέτες κατασκευής αντιπλημμυρικών – πριν πλημμύρες- και πρέπει να προστατέψουμε την περιοχή του Νοσοκομείου, της Αγκινάρας, της Αγίας Βαρβάρας, περιοχές που πλημυρίζουν. Ταυτόχρονα τρέχουν και ευρωπαϊκά προγράμματα βελτίωσης απορροής των υδάτων στις μπούκες των ποταμών…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος