FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποίηση ενεργών πολιτών χθες ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Ημερομηνία: 17-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

“Όχι στην υποβάθμιση της περιοχής του φράγματος Πηνειού”


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Την αγωνία αλλά και την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του φράγματος της λίμνης Πηνειού από τον Α.Σ. Ένωση Αγρινίου, εξέφρασαν πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ήλιδας που συγκεντρώθηκαν χθες στον πυργίσκο για να διαμαρτυρηθούν.

Οι κάτοικοι αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Πηνείας επισήμαναν πως η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου θα σημάνει την υποβάθμιση όχι μόνο της περιοχής αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ επισήμαναν πως κανείς μέχρι σήμερα δεν τους έχει ενημερώσει για την προωθούμενη επένδυση.

«Ήρθαμε να εκφράσουμε την αγωνία μας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΚ Κάμπου Κώστας Σπηλιωτόπουλος, υποστηρίζοντας πως είναι ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων ζει από το φράγμα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να καταστραφεί η περιοχή.

«Αυτή η μυστικότητα και η απόφαση να γίνει φωτοβολταϊκό στην περιοχή μας μας βρίσκει αντίθετους γιατί και την κτηνοτροφία θα βλάψει , αλλά και το φυσικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΤΚ Κεραμιδιάς Γιώργος Στάμος, προσθέτοντας πως το χωριό του είναι πάνω στο λόφο και η ορατότητα προς τη λίμνη θα καλυφθεί με φωτοβολταϊκά. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας ενημέρωσαν, σαν πρόεδρος κοινότητας διαμαρτύρομαι», είπε.

Την αντίθεσή του στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης εξέφρασε και ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τονίζοντας ότι ως παράταξη είχαν στο πρόγραμμά τους την χωρική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία συνδέεται με την Κουρούτα, την Ήλιδα, τη λίμνη Πηνειού, το δρυόδασος Φολόης και ονειρεύονται μια διαφορετική ανάπτυξη και όχι αυτή την επένδυση των 300 εκ. ευρώ, για την οποία κανείς δεν έχει ενημερώσει. «Ακούμε ότι θα τοποθετηθούν διάσπαρτα 180 μονάδες, δεν θα είναι σε ένα σημείο ώστε η υπόλοιπη περιοχή φυσικού κάλλους να παραμείνει ανέπαφη και να μπορέσει να αξιοποιηθεί. Εμείς έχουμε εκθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο όλους τους λόγους και έχουμε ζητήσει να λάβει απόφαση, την οποία δεν έχει πάρει με την πρόφαση ότι δεν έχει επίσημα ενημερωθεί».

«Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική»

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρ. πρόεδρος Αρχαίας Ήλιδας, Νικόλαος Καγιανάς χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο άναρχο, που υποβαθμίζει την περιοχή και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. «Μια τέτοια επένδυση θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά, την Αρχαία Ήλιδα και θεωρώ ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι παρεμβάσεις ήπιες σε συνδυασμό με τον πολιτισμό ώστε να μείνουν οι νέοι εδώ και να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Εφύρας Χαράλαμπος Τσαρούχας, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους και τους φορείς να αντιδράσουν ενάντια στην συγκεκριμένη επένδυση ενώ και ο τέως αντιδήμαρχος Ήλιδας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Φωτόπουλος επισήμανε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι πρωτοφανείς και μάλιστα αγνοούν παντελώς τη φύση και τη νομιμότητά της. «Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ηλείας χωρίς να έχουμε διαφανείς διαδικασίες. Η επένδυση αυτή αλλάζει εντελώς της στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής που ήταν στα πλαίσια οικοτουριστικής ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει τα έγγραφα και τις συμβάσεις στη Βουλή ώστε να έχουμε πλήρη αντίληψη των πράγματων. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σιωπή από περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχες, κυβερνητικούς βουλευτές. Πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου υπό την παρουσία Υπουργού Γεωργίας και δήμαρχου Ήλιδας για να μάθουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται».

«Καταστροφικό για το περιβάλλον»

Ο κ. Χρήστος Λιακόπουλος, ενεργός πολίτης, επισήμανε ότι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και θα οδηγήσει στην φτωχοποίηση των κατοίκων και των χωριών. «Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες επικοινωνίας με τους πολίτες, έχουμε σχέδια αρκεί να δούμε πως θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματα μας για να ακουστούμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος