FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες από τους επιχειρηματίες της εστίασης στον Πύργο – Παρέδωσαν συμβολικά τα κλειδιά των καταστημάτων τους

Ημερομηνία: 11-02-2021 | Συντάκτης:

Τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους, παρέδωσαν συμβολικά χθες, οι καταστηματάρχες της εστίασης στον Πύργο, που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση με τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και διεκδικώντας ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων στον Πύργο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» και σε αυτή συμμετείχαν τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας ολιγομελής αντιπροσωπεία καταστηματαρχών που εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους στη μη στήριξη της εστίασης μετά από το πολύμηνο lockdown των καταστημάτων τους. Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος.

Ο Νίκος Τζαμαλής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» επισήμανε ότι η κατάσταση με την εστίαση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δυστυχώς, έρχονται δύσκολες μέρες. «Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που γίνεται σε όλη την χώρα. Αυτό που ζητάμε είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της εστίασης και συμμετοχή μας στις επόμενες συζητήσεις της Επιτροπής ώστε να εισακουστούν τα αιτήματα μας γιατί τόσο καιρό δε μας ακούν. Τα βασικά αιτήματα μας είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή να μην είναι επιστρεπτέα, η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για την εστίαση με ευνοϊκούς όρους και επαναλαμβάνουμε, συμμετοχή μας στη συζήτηση για όταν θα ανοίξει η εστίαση».

Ο κ. Τζαμαλής σχολίασε και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι είναι σε καλό δρόμο ωστόσο απαιτούν αρκετή συζήτηση ακόμα. «Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στο 6% δε βοηθά αυτή τη στιγμή γιατί μόνο το 20% των επιχειρήσεων είναι ανοιχτό. Το 80% είναι κλειστό. Επίσης, τα ενοίκια είναι ένα σημαντικό βήμα που και το Μάρτιο όσοι έχουν μαγαζιά κλειστά με κρατική εντολή δε θα πληρώσουν ενοίκιο αλλά όλο τον  υπόλοιπο χρόνο, όλο το 2020 τα μαγαζιά πλήρωναν το 60% και όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πολύ δύσκολο να μαζευτούν αυτά τα χρήματα…».

«Παραδίδουμε σήμερα τα κλειδιά προς ένδειξη διαμαρτυρίας από τον κλάδο μας, της εστίασης, στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και θέλουμε να δείξουμε με αυτή τη κίνηση ότι φτάσαμε στο τελικό στάδιο και θα πρέπει να μας βοηθήσουν για να μην δημιουργηθούν άλλες θέσεις ανεργίας» επισήμανε ο Βασίλης Σιγούρος ενώ ο Θανάσης Μπούκλης πρόσθεσε πως μπορεί η σημερινή παράδοση των κλειδιών να είναι συμβολική, σε λίγο καιρό θα είναι και ουσιαστική. «Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανοίξουν ενώ οι4 στις 10 θα ζοριστούν να ξεκινήσουν. Το μέλλον μας είναι ζοφερό για αυτό θα συνεχίσουμε να ασκούμε ασφυκτικές πιέσεις προς τα πάνω. Ήδη η πρώτη μας πίεση απέδωσε αναφορικά με την μη επιστρεπτέα κατά 50% για Γενάρη και Φλεβάρη. Η απόφαση ανακλήθηκε και πρόταση του πρωθυπουργού είναι να γίνει μόνο για τον Ιανουάριο και τον κλάδο μας. Και αυτό επετεύχθη γιατί είμαστε ενωμένοι».

Τη στήριξη του στους επαγγελματίες της εστίασης, εξέφρασε ο Ηλείος βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης που βρέθηκε στο πλευρό των καταστηματαρχών χθες, τονίζοντας ότι το πλήγμα που έχουν υποστεί είναι τεράστιο και με υποσχέσεις και ίδιες εξαγγελίες δεν λύνονται τα προβλήματα. «Θα δώσουμε τον αγώνα μας στη Βουλή για να πείσουμε αυτούς που ειρωνεύονται και δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα σας, να δουν λίγο πιο σοβαρά αυτή την κατάσταση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος