FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος πυρκαγιών στην Ηλεία από την συνεχιζόμενη ανομβρία με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Ημερομηνία: 27-10-2022 | Συντάκτης:

Θ. Κονδύλης: Να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου του Νοεμβρίου 2020 όπου είχαμε 173 ενάρξεις αργοτοδασικών πυρκαγιών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Συνεχίζονται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες με κατά τόπους 30 – 31C σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία και Χανιά, ενώ και για τις επόμενες μέρες δεν προβλέπονται  σημαντικές αλλαγές στον καιρό μα ούτε και βροχές.

Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού και MSC Φυσικών Καταστροφών Θοδωρή Κονδύλη, έτσι θα πάμε μέχρι και σήμερα,  παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, ενώ από την Παρασκευή ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου, θα υπάρχει αισθητή πτώση της  θερμοκρασίας με μέγιστες τιμές στους 20 με 22 βαθμούς.  Όμως, , όσον αφορά τις βροχές, δεν περιμένουμε κάποιο βροχοφόρο σύστημα να επηρεάσει την χώρα μας αλλά και την Ηλεία ουλάχιστον έως το πρώτο πενθήμερο του Νοεμβρίου.

Προσοχή στη χρήση πυρός στην ύπαιθρο

Ωστόσο ο κ. Κονδύλης με αφορμή την διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών στο νομό μας και την έντονη ανομβρία και με δεδομένο ότι στις 31 Οκτωβρίου 2022 λήγει η αντιπυρική περίοδος χωρίς αυτό να  σημαίνει ότι λήγει και ο κίνδυνος αγροτοδασικών πυρκαγιών, συνιστά την προσοχή όλων με την χρήση πυρός στην ύπαιθρο.

Όπως επισημαίνει «και με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ο κίνδυνος μια καύση να εξελιχθεί σε πυρκαγιά θα είναι αυξημένος. Αν δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα δούμε πυρκαγιές, το έχουμε δει και άλλες φορές σε ανάλογες μετεωρολογικές συνθήκες το αντίστοιχο διάστημα. Πρέπει να δούμε προσεκτικά πως θα προσαρμοστούμε ώστε να μετριάσουμε το κίνδυνο στις συνθήκες όπως διαμορφώνονται.. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2020 που επικράτησε έντονη ανομβρία είχαν καταγραφεί 173 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών στην Ηλεία, η χειρότερη δραστηριότητα που έχει καταγραφεί μήνα Νοέμβριο τα τελευταία 20 χρόνια, όταν ο  μέσος όρος είναι 35. Είχε παίξει ρόλο και η πανδημία, καθώς δεν έγιναν αγροτικές δραστηριότητες την άνοιξη του 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν. Ανάλογες μετεωρολογικές συνθήκες είχαμε και το Νοέμβριο του 2011, ή μερικώς, δηλαδή το πρώτο 10ήμερο ή 15νθήμερο, όπως το ’15 ή το ’18 με ανάλογη αυξημένη δραστηριότητα. Θέλει πολλή προσοχή & ενημέρωση.»

Οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου κυρίως σε ότι αφορά τις εργασίες διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων, που συνήθως πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή (καύση υπολειμμάτων από κλαδέματα ελιάς, καθαρισμός κτημάτων ενόψει της ελαιοσυλλογής, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Data: fireservice.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος