FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος πλημμυρών τις επόμενες ημέρες – Μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί το φετινό Ιανουάριο στην Ηλεία

Ημερομηνία: 25-01-2021 | Συντάκτης:

Μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί το φετινό Ιανουάριο 2021 στην Ηλεία,καθώς  σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη, έως την 23η μέρα τα ύψη βροχής φτάνουν τα 300 χιλιοστά στα ορεινά και ξεπερνά τα 200 στα πεδινά.

Ειδικότερα αναφέρει ότι “στον Πύργο οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί έως την 23η Ιανουαρίου είναι 67% πάνω από την κλιματική τιμή, δηλαδή από το ύψος βροχής που σημειώνεται κανονικά ΌΛΟ το μήνα Ιανουάριο.

Στην τρέχουσα κακοκαιρία 21-23/1 τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί σε Λαμπεία, Ζαχάρω και Ανδρίτσαινα με 70 έως σχεδόν 80 χιλιοστά.”

Σε σχέση με την πρόγνωση των επόμενων ημερών αρχής γενομένης από την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα όπου ψυχρό μέτωπο προκάλεσε βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμύρες. Ειδικότερα τονίζει ότι “Μέχρι το τέλος του μήνα, περιμένουμε περίπου 4 ατμοσφαιρικές διαταραχές που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας, όπου ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Την Τρίτη καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει εκ νέου κακοκαιρία με έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ την Τετάρτη ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια πιθανότατα να δώσει χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές. Ένδειξη νέας διαταραχής το ερχόμενο Σάββατο.

Υπό τις συνθήκες αυτές και λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία κατείσδυσης των υδάτων λόγω κορεσμού του εδάφους, ουσιαστικά το έδαφος απορροφά με πολύ χαμηλό ρυθμό, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες (με μεγάλες ραγδαιότητες) αυξάνουν σημαντικά την επιφανειακή απορροή και παροχή στα υδατορεύματα με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες. Επιπλέον, πολλές φορές δεν χρειάζεται να βρέχει ισχυρά ή σημαντικά σε μια πεδινή περιοχή, αρκεί στα ανάντη αυτής να σημειώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις.”

Κανονικά έγιναν χθες τα δρομολόγια από το λιμάνι Κυλλήνης

Κανονικά παρά τους δυνατούς ανέμους εκτελέστηκαν τα πρωινή δρομολόγια χθες από το Λιμάνι της Κυλλήνης προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ ο απόπλους των απογευματινών πλοίων μέχρι τελευταία στιγμή εξαρτώνταν από τον καιρό,

Ωστόσο το Σάββατο, τα πλοία έμεινα δεμένα στο λιμάνι και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγιο από και προς Κυλλήνη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων 7-8 μποφόρ που έπνεαν  στην ευρύτερη περιοχή, δεν εκτελέστηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος