FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος να χαθεί (και) το φυσικό αέριο για την Ηλεία!

Ημερομηνία: 15-01-2020 | Συντάκτης:
-Μετατίθεται για το 2021 η λειτουργία του πιλοτικού σταθμού τροφοδοσίας

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη φτάσει ποτέ το φυσικό αέριο στην Ηλεία, καθώς στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-29 που δημοσίευσε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2021 –αντία για τον Δεκέμβριο του 2020- η έναρξη της λειτουργίας του πολιτικού σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα, από όπου θα τροφοδοτηθεί και η Δυτική Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, παρότι σε τεχνική σύσκεψη τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει ολοκληρωμένος  και  λειτουργικός  σχεδιασμός  του  έργου  εντός  της  επιλέξιμης περιόδουεκφράζεται έντονη ανησυχία για πιθανό εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων και απώλεια χρηματοδότησης.

«Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει τα ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια τόσο των νομικών δεσμεύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου, τα οποία εκπνέουν εντός του 2020, όσο και της ολοκληρωμένης κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του έργου, η οποία θα πρέπει να έχει συμβεί έως το τέλος του 2023. Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και η αδυναμία χρηματοδότησης υποδομών φυσικού αερίου στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθιστούν την οικονομία του χρόνου ένα ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος για το σύνολο του εγχειρήματος για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Αϊβαλής και υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μάχεται εδώ και πολλά χρόνια για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής και της  δυνατότητας ανεφοδιασμού των κατανωλωτών, και πώς η έλευση φυσικού αερίου θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια σε πολίτες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις του Πύργου, της Πάτρας και του Αγρινίου.

Το έργο προβλέπει την σύνδεση συνολικά 4.000 καταναλωτών ως το 2023. Στην α’ φάση θα κατασκευαστούν 120 χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Πάτρα, 72 χλμ στο Αγρίνιο και 16χλμ στον Πύργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος