FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος καθυστέρησης για τις φετινές επιδοτήσεις – Δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ

Ημερομηνία: 16-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Εξαντλούνται σταδιακά τα περιθώρια, τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκ. Κωνσταντόπουλος
-Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΥΠΑΑΤ, Σπ. Λιβανό

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να καταβληθούν με καθυστέρηση οι φετινές αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση για το άνοιγμα του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού.

Ήδη έχει χαθεί το α’ μισό του Απριλίου, εξέλιξη που έχει προβληματίσει τον αγροτικό κόσμο, διότι η υποβολή αιτήσεων εν μέσω πανδημίας δεν θα κυλήσει με τον ρυθμό των προηγούμενων ετών. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος δεν έχει θέσει δεσμευτική ημερομηνία συγκέντρωσης όλων των αιτήσεων και κάθε κράτος-μέλος θα καθορίζει τις ημερομηνίες. Συνήθως η τελευταία ημέρα ήταν η 15η Μαΐου και στη συνέχεια δινόταν παράταση ενός μήνα. Φέτος όμως η πανδημία δεν θα επιτρέψει την αυτοπρόσωπη παρουσία πολλών αγροτών στις ηλεκτρονικές Πύλες και εκτιμάται ότι θα προκύψει σημαντική καθυστέρηση που θα επηρεάσει και τις πληρωμές.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος δήλωσε στην Πρωινή ότι μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε λάβει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει το σύστημα, παρά μόνο διάσπαρτες πληροφορίες για πιθανή ενεργοποίηση εντός των ημερών ή ακόμα και σήμερα.

«Είμαστε εν αναμονή της απόφασης να ανοίξει το σύστημα. Δεν μας έχουν μείνει πολλά χρονικά περιθώρια ακόμα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστούν και οι ημερομηνίες των πληρωμών. Όσο καθυστερεί η υποβολή των αιτήσεων και η συγκέντρωσή τους και η επεξεργασία τους, τόσο μετακυλίεται για αργότερα η καταβολή των επιδοτήσεων, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμο πλήττεται από την πανδημία και έχει ανάγκη από ρευστότητα. Πέρα από τις επιδοτήσεις, οι αιτήσεις ΟΣΔΕ επηρεάζουν αρκετές συνδεδεμένες ενισχύσεις, προγράμματα ενίσχυσης λόγω κορονοϊού, τις Κάρτες Αγρότη, κ.ά. Εμείς έχουμε κάνει το πλάνο μας για να εξυπηρετήσουμε τον αγροτικό κόσμο με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, όμως όσο απομακρύνεται ο χρόνος συγκέντρωσης των αιτήσεων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πληρωθούν οι παραγωγοί τον Οκτώβριο και τα Χριστούγεννα», τόνισε.

Ερώτηση για την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των Αιτήσεων ΟΣΔΕ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηλείας Διον. Καλαματιανός, τονίζοντας ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των αγροτών και ελλοχεύουν κίνδυνοι για στην έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων.. ειδικά φέτος που τα υγειονομικά πρωτόκολλα περιορίζουν τον αριθμό των αγροτών που θα μπορούν ναεξυπηρετηθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος