FOLLOW US: facebook twitter

Κίνα: Πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο

Ημερομηνία: 27-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Ένα αγοράκι τεσσάρων ετών επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο. Οι ανακοινώσεις έγιναν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) και το κρούσμα καταγράφηκε στην επαρχία Χενάν.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το μικρό παιδί εμφάνισε πυρετό  στις 5 Απριλίου, ωστόσο καμία στενή επαφή του δεν μολύνθηκε από τον ιό.

Το παιδί ερχόταν σε καθημερινή επαφή με κοτόπουλα που εκτρέφονταν στο σπίτι του, ενώ στην περιοχή ζουν μολυσμένες πάπιες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η παραλλαγή H3N8 έχει εντοπιστεί στο παρελθόν και σε άλλα μέρη του κόσμου σε άλογα, σκύλους, πτηνά και φώκιες, αλλά δεν είχαν αναφερθεί ποτέ κρούσματα H3N8 σε ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το NDTV, η πρώτη αξιολόγηση δείχνει ότι η παραλλαγή δεν είναι ιδαίτερα μολυσματική και ότι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός. Παρόλα αυτά η NHC συμβούλευσε τους κατοίκους της επαρχίας να μείνουν μακριά από νεκρά ή άρρωστα πτηνά και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και ορισμένα μολύνουν κατά διαστήματα τους ανθρώπους, συνήθως αυτούς που εργάζονται με πουλερικά, καθώς πέρυσι η Κίνα κατέγραψε κρούσμα της παραλλαγής της γρίπης των πτηνών, H10N3 σε άνθρωπο.

Το 1997 και το 2013 ανιχνεύτηκαν στελέχη των H5N1 και H7N9 σε ανθρώπους χωρίς όμως να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Το 2012 το στέλεχος H3N8 προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 160 φώκιες στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από θανατηφόρα πνευμονία.

H H3N8 δεν έχει ανιχνευθεί σε ανθρώπους στο παρελθόν, αλλά το στέλεχος της γρίπης προκαλεί ασθένειες σε πτηνά, άλογα και σκύλους.

“Αυτές οι πρώιμες λοιμώξεις θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται διεξοδικά και ολοκληρωμένα, για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει συμβεί άλλη εξάπλωση ή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Ian Mackay, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή θα ευνοήσει τη μετάδοση των ζωονόσων.

Ο ίδιος ανέφερε πως αυτές οι μολύνσεις σημειώνονται περιοδικά και θα αυξάνονται όσο ζούμε κοντά σε ξενιστές του ιού. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως η συχνότητα μετάδοσης νόσων από ζώο σε άνθρωπο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί περαιτέρω με την καταπάτηση των φυσικών οικοτόπων από ανθρώπινα χέρια και μέσω της υπερεκμετάλλευσης της εμπορίας ζώων.


news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος