FOLLOW US: facebook twitter

Κίνα: 10 μέρες για να χτίσουν νοσοκομείο – Ελλάδα: Δύο χρόνια για κολονοσκόπηση

Ημερομηνία: 07-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για τον κοροναϊό και η Κίνα ανακοινώνει πως σε 10 ημέρες θα κατασκευάσει νοσοκομείο στην πόλη Γουάνγκ, στην Ελλάδα, μια ηλικιωμένη που ήθελε να κλείσει ραντεβού για κολονοσκόπηση πήρε ημερομηνία για τον Ιανουάριο του 2022.

Τα μεγέθη σοκάρουν και προβληματίζουν. Πώς μπορεί να πιστέψει κανείς τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως η χώρα είναι θωρακισμένη σε πιθανή εισβολή του κοροναϊού, όταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσει κλίνες στην εντατική, πανάκριβα διαγνωστικά μηχανήματα βρίσκονται σε αδράνεια;

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ σοκάρουν και επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο. Από τις 93.000 οργανικές θέσεις, υπάρχει έλλειψη 45.000. Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Η αναμονή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι από 3 μήνες έως και 2 χρόνια.

Η γιαγιά «ανακάλυψε» την κορυφή του παγόβουνου

Μάλιστα, η περίπτωση της ηλικιωμένης που επιχείρησε να κλείσει ραντεβού κολονοσκόπησης στο νοσοκομείο Χανίων και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Πήρε ραντεβού εξέτασης κολονοσκόπησης και της έδωσαν ημερομηνία εξέτασης για τον Ιανουάριο του 2022. Η περίπτωση της ηλικιωμένης, όπως φαίνεται, δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο κανόνας. «Γιατί μας εκπλήσσουν όλα αυτά; Εδώ και μήνες, για να μην πω χρόνια, έχουμε εκθέσει και έχουμε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα με την αποστελέχωση των νοσοκομείων. Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη και, όσο θα συνταξιοδοτούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, το πρόβλημα θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, επιβεβαιώνοντας τα συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με την ετοιμότητα των νοσοκομείων.

Έφυγαν 4.000 και δεν προσλήφθηκε κανείς

«Μόνο το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 4.000 γιατροί και νοσηλευτές και δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννακός, ενώ σχετικά με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά την πρόσληψη 2.300 γιατρών και νοσηλευτών είπε: «Τα ακούσαμε και εμείς, αλλά από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει γίνει τίποτα. Με υποσχέσεις δεν λύνεται αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Μισό χρόνο μετά τις εξαγγελίες και ακόμα δεν έχουν βγει οι προκηρύξεις. Πότε θα βγουν οι προκηρύξεις, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις; Στο μεταξύ, θα έχουν δημιουργηθεί και άλλα κενά».

Ενοικιάζουν ΜΕΘ, αντί να προσλάβουν γιατρούς

Σχετικά με το πλάνο συνεργασίας που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ο Μιχάλης Γιαννακός τόνισε: «Οι συμπράξεις ακούγονται ωραίες, αλλά στην πράξη δεν λειτουργούν. Γιατί να σου δώσουν οι ιδιώτες την υποδομή τους; Υπάρχουν τεράστιες χρεώσεις στις ενοικιάσεις που υποστηρίζουν κάποιοι. Για 81 κλίνες ΜΕΘ το ελληνικό κράτος θα πληρώσει 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο όταν με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να προσλάβει γιατρούς και προσωπικό για να λειτουργήσει τουλάχιστον 100 μονάδες ΜΕΘ που είναι πλήρεις και αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού».

Στο έλεος του Θεού άποροι και ανασφάλιστοι

Όσο για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις ανάγκες των πολιτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ λέει: «Κατ’ ανάγκη εξυπηρετούνται οι πολίτες όπου μπορούν, παρότι σε όλες τις εξετάσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών υπάρχει συμμετοχή ασφαλισμένου. Ρωτάτε, όμως, εάν έχουν όλοι συμπολίτες μας να πληρώνουν το 15% που είναι η συμμετοχή; Οι άποροι, οι ανασφάλιστοι και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, αλλά δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τη συμμετοχή τους, είναι στο έλεος του Θεού».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος