FOLLOW US: facebook twitter

Κιάτο: Τι είναι η αλλαντίαση από την οποία κατέληξε η άτυχη 46χρονη

Ημερομηνία: 28-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου μιας 46χρονης από το Κιάτο Κορινθίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η γυναίκα κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης, την οποία φέρονται να προκάλεσαν τα φασολάκια που είχε καταναλώσει εκείνη και η ηλικιωμένη μητέρα της, η οποία βρίσκεται διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι είναι η αλλαντίαση

Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Συμπτωματολογία

Στα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται η αδυναμία, η θολή όραση, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια, ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Περίοδοι επώασης και μεταδοτικότητας

Οι ενδείξεις ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Πηγή: net-time.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος