FOLLOW US: facebook twitter

Κι αυτό το καλοκαίρι δεν περνά

Ημερομηνία: 21-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Έπαιζε το ραδιόφωνο το «Ψέμα και συ», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και την υπέροχη φωνή της Χαρούλας. Από το «μακρινό» 1990 ο δίσκος «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Πού το θυμήθηκαν, δεν ξέρω, αλλά ένας στίχος ταιριάζει πάρα πολύ και περιγράφει έξοχα αυτό που ζούμε φέτος. Μιλώ για τον τελευταίο στίχο του ρεφρέν «κι αυτό το καλοκαίρι δεν περνά».

Στο κομμάτι εκφράζεται το ατέρμονο του καλοκαιριού, έτσι όπως το βιώνει «μια καρδιά μισή». Γιατί το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή της χαράς και του έρωτα. Η εποχή όπου η ζωή γίνεται για λίγους μήνες πιο εύκολη. Θυμίζω τον πρώτο στίχο από το αμερικανικό jazz «Summertime and the livin’iseasy». Μόνο που αυτό το καλοκαίρι δεν είναι εύκολο, ούτε υλικά, αλλά ούτε και ψυχικά.

Παρά τις εκφάνσεις της όπου η ζωή, κυρίως μέσω της νεολαίας, εκφράζεται με μία ηχηρή κατάφαση, συνολικά επικρατεί η άρνηση. Σα να μην θέλουμε να δεχτούμε ότι είναι καλοκαίρι γιατί το καλοκαίρι δεν είναι έτσι. Παντού υπάρχει μία διάχυτη κατήφεια, ένα γενικευμένο άγχος, μια σιωπηλή αγωνία που σιγά σιγά καλύπτει την χαρούμενη φασαρία των παραθεριστών. Ποιων παραθεριστών δηλαδή…

Έτσι ίσως υποβόσκει μία κρυφή επιθυμία να φύγει αυτό το καλοκαίρι, ωσάν μαζί του έφευγε και ο κορονοϊός. Ωσάν εξαλειφόταν ο φόβος, ο οποίος τρώει μέρα με τη μέρα τα σωθικά μας. Είναι μία επιθυμία λανθάνουσα, που φανερώνει την αδυναμία μας είδους, ως κατά τα άλλα πανίσχυρης ανθρωπότητας, να διαχειριστούμε τον ορμητικό και απρόβλεπτο ρου της ζωής. Περιφερόμαστε «με καρδιά μισή» όποτε κυκλοφορούμε, ελπίζοντας να περάσει γρήγορα αυτή η κατάσταση, η οποία όμως είναι εξαιρετικά πιθανό να κρατήσει πολύ. Και αυτή η σκέψη για το μέλλον στοιχειώνει το παρόν. Κι αυτός ο ιός δεν φεύγει. Κι αυτό το καλοκαίρι δεν περνά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος