FOLLOW US: facebook twitter

Κέρδισαν μικρούς και μεγάλους ο Περσέας και η Ανδρομέδα!

Ημερομηνία: 01-08-2022 | Συντάκτης:

Εξαιρετική παιδική παράσταση το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο Αρχαίας Ήλιδας  

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου 


Ένα μοναδικό και πρωτότυπο θεατρικό εγχείρημα είχαν την  ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι προχθές το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο της Αρχαίας ‘Ηλιδας, καθώς η παράσταση «Περσέας και Ανδρομέδα» σε κείμενα και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του κοινού.

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους απόλαυσαν τη θεατρική μεταφορά του μύθου του Περσέα που μεγαλώνει περιπετειωδώς μακριά από την πατρίδα του, του ανατίθεται αποστολή-παγίδα να φονεύσει τη μέδουσα και εντέλει καταφέρνει να απελευθερώσει και να κάνει γυναίκα του την Ανδρομέδα καλπάζοντας με τον πήγασο.

Η παράσταση είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια με σεβασμό στην παιδική ηλικία, χαρακτηρίζεται από διαδραστικότητα, καθώς οι ηθοποιοί ανά διαστήματα προτρέπουν το κοινό να συμμετέχει τραγουδώντας μαζί τους, ενώ η μουσική συνοδεία του μυθολογικού σεναρίου έχει πινελιές παράδοσης για να είναι ελκυστική και να μη βαρεθεί κανένας.

 Ο μύθος ξεκινά με τη Δανάη, μητέρα του Περσέα, να εξορίζεται μέσα σε σεντούκι από τον πατέρα της εξαιτίας ενός μακάβριου θεϊκού χρησμού, και στη συνέχεια να μεγαλώνει τον γιο της στη Σέριφο, εκεί που τους περισυνέλεξε ο καλοκάγαθος Δίκτυς. Στο β’ μέρος παρακολουθούμε τον Περσέα, ολόκληρο παλικάρι πια, να δέχεται την πρόκληση του πανούργου βασιλιά Πολυδέκτη να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας και με τη βοήθεια των θεών και τη χρήση του τεχνάσματος με την ασπίδα καθρέφτη να το καταφέρνει με μια εντυπωσιακή σκηνή στην οποία ξεπηδά ο πήγασος, το μυθικό φτερωτό άλογο. Ακολουθεί η μάχη για την απελευθέρωση της  Ανδρομέδας, η οποία πληρώνει ως αλυσοδεμένη την αλαζονεία της ωραιοπαθούς μητέρας της, Κασσιέπειας, όπου ο Περσέας σκοτώνει το θαλάσσιο τέρας και στη συνέχεια ζητά από τον πατέρα της να την  παντρευτεί και να την πάρει μαζί της στη Σέριφο.

Το φινάλε βρίσκει τον πονηρό Πολυδέκτη και την Ιπποδάμεια μαρμαρωμένους επειδή αντίκρισαν τη μέδουσα, πέφτοντας στην παγίδα που έστησαν στον Περσέα, και με τα παιδιά να μαθαίνουν πως ο Περσέας επέστρεψε στο Άργος, όπου δυστυχώς ο θεϊκός χρησμός εκπληρώθηκε, και στη συνέχεια αντάλλαξε το βασίλειό του με αυτό της Τίρυνθας και βασίλεψε εκεί.

Η πιο όμορφη στιγμή ήταν όταν το κοινό πληροφορήθηκε πως ο Περσέας και η Ανδρομέδα δεν πήγαν στον Άδη όταν απεβίωσαν, αλλά έγιναν αστερισμοί, για αυτό και οι ηθοποιοί Χάρης Αγγέλου, Κατερίνα Γεωργάκη, Ηλέκτρα Θεολόγη, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Νικολάου, Νεκτάριος Φαρμάκης τους προέτρεψαν τα θερινά βράδια να κοιτούν τον ουρανό για να τους συναντούν!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος