FOLLOW US: facebook twitter

ΚΕΠΕ: Ύφεση 10,4% το α’ τρίμηνο και ανάπτυξη μόλις 3% το β’

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νέες «μαύρες» εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία λόγω ανεπανόρθωτων πληγμάτων από την παράταση της υγειονομικής κρίσης, με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών να κάνει λόγο για ύφεση 10,44% το α’ τρίμηνο και για ανάπτυξη μόλις 3% το δεύτερο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ, το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται ως  εκ τούτου να κλείσει με ύφεση από 2,5% έως 5%.

Και εξηγεί πως «οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του σοκ της πανδημίας στην οικονομία αντανακλώνται και στην πρόβλεψη ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ -10,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αντιθέτως, στη βάση της παρούσας πρόβλεψης, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό μεταβολής ύψους 3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Εντούτοις, η δυσμενής πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο είναι καθοριστική για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο οποίος εκτιμάται στο -3,7%».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος