FOLLOW US: facebook twitter

Κενά ασφαλείας στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού στη Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Σοβαρά ερωτηματικά ως προς την αρτιότητα των μέτρων και του τρόπου διαχείρισης κρουσμάτων κοροναϊού που πιθανόν θα εμφανιστούν στην περιοχή, βάζουν στο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας και σε νοσοκομειακές μονάδες .

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα έως τώρα στοιχεία, η ετοιμότητα στην οποία αναφέρεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο και αφορά στην ενημέρωση και μόνο. Ενδεικτικό του τι ακριβώς ισχύει, είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής για τον τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων κοροναϊού δεν έχει γίνει καμία άσκηση, ενώ σε επίπεδο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος στην ενημέρωση που έγινε συμμετείχαν δύο διασώστες και από εκεί και πείρα ουδέν.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε στο patrastimes.gr o αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος κ. Θεοδωρόπουλος, για τη διακομιδή πιθανών περιστατικών με κοροναϊό, δεν υπάρχουν ειδικά ασθενοφόρα και μέχρι στιγμής δεν  έχουν διαμορφωθεί οχήματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο  το ίδιο ασθενοφόρο που θα μεταφέρει ένα κρούσμα στη συνέχεια να μεταβεί προς εκτέλεση σήματος για τη μεταφορά άλλου περιστατικού με άλλη πάθηση ή  να επέμβει για τη μεταφορά τραυματιών.

Σε ότι αφορά στον προσωπικό εξοπλισμό το μόνο μέσο με το οποίο θα διαχειριστεί κάποιο  πιθανό περιστατικό ένας ΕΚΑΒιτης, είναι η κοινή μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσο μερικές ειδικές στολές  που είχαν γίνει προμήθεια το 2009, είναι πλέον χρηστικές και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιοχής και πρωτίστως στο ΠΠΝΠ , το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς υπόπτων περιστατικών,  αλλά και στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Αποτέλεσμα εικόνας για wirus w chinach

Ο κορονοϊός επελαύνει και ο Κικίλιας… εξουδετερώνει την Πολιτική Προστασία

Τραγική απόδειξη της λανθασμένης αντίληψης περί πολιτικής προστασίας αποτελεί η δημιουργία από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια της Διυπουργικής Επιτροπής, αποτελούμενης από τους γενικούς γραμματείς συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού.

Ενέργεια θετική, πλην όμως υποκαθίσταται με αυτήν το άκρως αρμόδιο θεσμικό όργανο για τη διαχείριση της κατάστασης, που δεν είναι άλλο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πουθα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί ήδη για την αντιμετώπιση της απειλής και τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όφειλε να συγκαλέσει ο ίδιος το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) σε επίπεδο συναρμόδιων γενικών γραμματέων, προκειμένου αυτό, ως το ανώτατο επιχειρησιακό όργανο Πολιτικής Προστασίας, να εκτιμήσει τον κίνδυνο από τη συγκεκριμένη επιδημία και να συντονίσει τις δράσεις των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Παιδείας, Εξωτερικών κ.ά. αλλά και φορέων, υπηρεσιών και Αρχών, όπως ΕΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά και άλλα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Εντούτοις οι επικεφαλής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας παρέμειναν απέναντι στον κορονοϊό αδρανείς. Είτε γιατί παραμένουν κολλημένοι στη λανθασμένη αντίληψη ότι θέματα πολιτικής προστασίας είναι όσα αφορούν την Πυροσβεστική είτε γιατί μέσα στη βιασύνη τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο… ξέχασαν να κινητοποιηθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος