FOLLOW US: facebook twitter

«Το ΚΔΑΥ Πύργου έπαινος στην προσπάθεια των πολιτών για ανακύκλωση»

Ημερομηνία: 16-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

mpeltsos-messalas

Κοινή συνέντευξη τύπου Μπέλτσου και Μεσσαλά για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων

– Κρίσιμη σήμερα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας – Αναμένονται ανακοινώσεις για την αποκομιδή των σκουπιδιών

Στην τελική ευθεία για την ενδιάμεση λύση της Μηχανικής Διαλογής αλλά και την προσωρινή της ενδιάμεσης, βρίσκεται πλέον η Ηλεία με τον σωρό των σκουπιδιών να κυκλώνει απειλητικά τον Πύργο και την Αμαλιάδα, καθώς σήμερα το πρωί συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ με βασικό θέμα την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την χρηματοδότηση και τιμολογιακή πολιτική του έργου της Μηχανικής Διαλογής και έπονται ανακοινώσεις με χρονοδιαγράμματα έναρξης της αποκομιδής. Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δ.Σ Πύργου κ. Δημήτρης Μεσσαλάς που έδωσε το μεσημέρι στο Λάτσειο κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον αντιδήμαρχο κ.Διονύση Μπέλτσο για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου παράλληλα έγινε ενημέρωση για το νομοσχέδιο που διέπει τους νέους ΦΟΔΣΑ αλλά και την Μονάδα Ανακύκλωσης που θα γίνει στον Πύργο.

Ο κ. Μεσσαλάς με την ιδιότητα του μέλους του Εποπτικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε σχετικά με το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τον νέο τρόπο οργάνωσης των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΦΟΔΣΑ- που είναι συνολικά 35 για όλη την επικράτεια. Όπως τόνισε ο . Μεσσαλάς οι ΦΟΔΣΑ θα λέγονται πλέον ΔΙΣΑ – Διαχειριστές στερεών αποβλήτων- και με απόφαση των δήμων που θα συμμετέχουν  θα επιλέγεται η νομική τους μορφή, δηλαδή θα είναι ΝΠΔΔ είτε ΝΠΙΔ που θα λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος.  Θα συσταθούν  ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Περιφέρειας και θα είναι ένας σε κάθε νομό, τρεις δηλαδή ΦΟΔΣΑ στην Δυτική Ελλάδα και πολλές άλλες τροποποιήσεις και διαφοροποιήσεις. Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που υπάρχει συνεδρίασε η ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της διαβούλευσης και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας που κατέληξε ομόφωνα σε ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες που υπάρχουν τώρα αλλά και τα Τοπικά σχέδια δράσης που έχουν εκπονηθεί. Καταλήγοντας ο κ. Μεσσαλάς ανέφερε ότι επειδή παράλληλα με την ΜΟΜΑΚ τρέχει και η προσωρινή της ενδιάμεσης, η νέα παραγωγή απορριμμάτων του δήμου Πύργου θα πηγαίνει στην Τριανταφυλλιά.»

Από την πλευρά του ο κ. Μπέλτσος αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης παρουσία και του προέδρου Δημήτρη Πολιτόπουλου, για την δημιουργία Κέντρου Ανακυκλώσιμων Υλικών στο δήμο Πύργου, το λεγόμενο ΚΔΑΥ.

«Ήδη επιβεβαίωσαν ότι από τα στοιχεία της ανακύκλωσης που έχουν δικαιολογείται η δημιουργία ενός εργοστασίου Ανακύκλωσης και θεωρώ ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για τον εξοπλισμό που απαιτείται. Είναι μια τεράστια επιτυχία για το δήμο του Πύργου, γιατί είχαμε χρονια να δούμε εγκαταστάσεις να στεγάζονται σε αυτήν την πόλη. Περιμένουμε τώρα το τεχνικό κλιμάκιο ανακύκλωσης για τα περαιτέρω και στους οποίους θα υποδείξουμε και κάποιους χώρους για την εγκατάστασή του. Έτσι αφενός θα ανοίξουνε 30-40 θέσεις εργασίας και αφετέρου θα μπορούμε να μεταφέρουμε εκεί τα ανακυκλώσιμα μας χωρίς να κάνουμε ένα δρομολόγιο 240 χιλιόμετρα πήγαινε- έλα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Πύργος σύντομα θα μπει σε πρωτοπορία όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων γιατί ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία της ανακύκλωσης,. Έχουμε ήδη φτιάξει δύο πράσινα σημεία το δεύτερο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και στόχος μας είναι να δημιουργηθούν άλλα 8 πράσινα σημεία εντός της πόλης του Πύργου, ένα πράσινο σημείο σε κάθε Δ.Σ και ένα ακόμα στο Κατάκολο.»

Παράλληλα ο κ Μπέλτσος ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί ένας νέος Κανονισμός για την ανακύκλωση που θα τιμωρεί  με πρόστιμα τους παραβάτες που εναποθέτουν ηθελημένα οργανικά απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης και έκανε έκκληση στους πολίτες σε χώρους συνάθροισης κοινού, να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα στους κάδους ανακυκλώσιμων. Ανέφερε ακόμα ότι ο δήμος Πύργου για όλα όσα έχει πετύχει με την ανακύκλωση δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, ενώ και το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης, το ΚΔΑΥ  που θα έχει ένα κόστος περίπου 1 εκ ευρώ δεν θα το πληρώσει ο δήμος, αφού θα χρηματοδοτηθεί από την Ελληνική Εταιρία αξιοποίησης ανακύκλωσης.

«Στην ουσία είναι ένας έπαινος στην προσπάθεια που κάνουν οι πολίτες για την ανακύκλωση την οποία έχουν φτάσει στο υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον δήμο Πύργου και είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίησή του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος