FOLLOW US: facebook twitter

Καζάνι που βράζει οι σταφιδοπαραγωγοί, πάνε σε κινητοποιήσεις για τις χαμηλές τιμές

Ημερομηνία: 03-10-2022 | Συντάκτης:

Να ορίσουν κατώτατη τιμή στα 1,25 ευρώ ανά κιλό σταφίδας αποφάσισαν την Τρίτη 30 Αυγούστου στην σύσκεψη της Πάτρας, εκπρόσωποι του κλάδου, όμως η κατάσταση έχει… μπερδευτεί τις τελευταίες ημέρες και οι αγρότες είναι σε αναβρασμό.

Όπως εξηγεί εκ μέρους της ΕΑΣ Μεσσηνίας ο διευθυντής κ. Γιάννης Πάζιος: «επικρατεί μεγάλη αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες. Οι έμποροι έκαναν προσπάθεια να πάνε την τιμή απορρόφησης κάτω από 1 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από κανένα παραγωγό, την ίδια ώρα που δίνονται ανοικτές τιμές 60-70 λεπτά το κιλό. Υπάρχει πρόβλημα με τις υποδομές για αποθήκευση ενώ από την περασμένη εβδομάδα η Παναιγιάλειος Ένωση έχει σταματήσει να τιμολογεί. Οι τιμές στην Παναιγιάλειο και τους συνεταιρισμούς που συνεργάζονται με εκείνη είναι στα 1,18 για την αμακινάριστη σταφίδα και 1,25 για τη μακιναρισμένη σταφίδα. Θυμίζουμε ότι σε συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες είχε τεθεί ζήτημα για κατώτατη τιμή στα 1,50 ευρώ. Η πρόταση δεν πέρασε και οι έμποροι έκανα προσπάθεια να ρίξουν την τιμή κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Στις αποθήκες υπάρχει και προϊόν περσινής εσοδείας».

Δυναμικές κινητοποιήσεις στον Πύργο την Τετάρτη

Ο κ. Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι σταφιδοπαραγωγοί είμαστε σε απόγνωση, αφού δεν τηρήθηκε ούτε το 1,25 κατώτατη τιμή. Οι έμποροι καλούν τους αγρότες, σπέρνοντας τον πανικό σχετικά με τη ζήτηση του προϊόντος, να παραδώσουν σταφίδα με ανοιχτή τιμή στα 70 και 80 λεπτά το κιλό. Επίσης προσφέρονται να εξυπηρετήσουν τον παραγωγό για τη φύλαξη του προϊόντος, λες και δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα… Πριν δυο χρόνια με τον κορονοϊό σε έξαρση πουλάγαμε έως και 2,30 ευρώ το κιλό τη σταφίδα και τώρα μας λένε πως δεν φεύγει το προϊόν μας. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς. Ως εκ τούτου οργανώμουμε την ερχόμενη Τετάρτη κινητοποίση στα φανάρια Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της πόλης του Πύργο, για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση. Ταυτόχρονα, έχουμε καλέσει παραγωγούς από όλη τη χώρα σε σύσκεψη στη Μαγούλα την ερχόμενη Τετάρτη, για να οργανωθούμε και να αντισταθούμε. Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο με ενίσχυση γιατί τα κόστη δεν καλύπτονται με τίποτα».

Σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας οδηγούνται οι Αιγιώτες

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου κ. Κώστας Γιάχος: «η συγκομιδή της Κορινθιακής σταφίδας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί όμως ο παραγωγικός κόσμος είναι καζάνι που βράζει, γιατί δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία για απορρόφηση του προϊόντος με 1,25 ευρώ, κατώτατη τιμή. Αλλά και πάλι η τιμή αυτή δεν καλύπτει με την… καμία τα έξοδα παραγωγής. Με δεδομένες τις δραματικές μειώσεις επιδοτήσεων, τα χρέη σε ΕΦΚΑ και τράπεζες και τις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος που αγοράζεται σήμερα από 70 λεπτά έως και 1,25 ευρώ, είναι βέβαιο πως θα αποχωρούν από την καλλιέργεια οι αγρότες. Ακόμα και στον ΕΛΓΑ η αποζημιώσιμη τιμή για τη σταφίδα είναι 1,27 ευρώ το κιλό, ενώ εδώ υπάρχουν παραγωγοί που παίρνουν και 70-80 λεπτά. Για να μείνει κάτι στον παραγωγό, έπρεπε η τιμή να είναι το λιγότερο 2 ευρώ το κιλό».

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Αιγίου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, την οποία και υπογράφουν από κοινού ο πρόεδρος κ. Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και ο γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Γιάχος, τονίζονται τα ακόλουθα: Την προηγούμενη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρόσκληση του Συλλόγου προς όλους τους μεταποιητες-εξαγωγείς σταφιδας που δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια. Παραβρέθηκαν ο κ. Μιχαλόπουλος ως αντιπρόεδρος και μέλη της διοίκησης της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, ο κ. Ηλιοπουλος, ο κ. Καρανικόλας ενώ επιστολή έστειλε και ο κ. Παπαβασιλείου. Οι υπόλοιποι ιδιώτες δεν μας τίμησαν με την παρουσία τούς, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας που για δεύτερη φορά είχε καλεστεί από τον Σύλλογο. Κύριο θέμα, η τιμή και η παραλαβή της σταφιδας εσοδείας 2022 και ο χρόνος πληρωμής των παραγωγών, οι προσκεκλημένοι εξήγησαν το πώς κάθε εταιρεία παραλαμβάνει, πώς πληρώνει και σε τιμή! Κοινή παραδοχή από τους παραγωγούς ότι η τιμή είναι εξευτελιστική και δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, η αγωνία για το μέλλον μεγάλη, τα χρέη αυξάνονται και το κόστος καλλιέργειας στα ύψη! Δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο οδηγούμαστε σε εγκατάλειψη της καλλιεργειας χωρίς να έχουμε άλλη επιλογή! Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ζητά από την Διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμων έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων-παραγωγών-συνεταιριστών, ώστε να ενημερωθούμε για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρίας και να μάς διευκρινήσουν το πως προέκυψε το 1,25 ως κατώτερη τιμή στην συνεδρίαση της ΣΚΟΣ!

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος